Ce este histamina și ce ar trebui să știi despre ea

0

Rolul histaminei în cadrul reacțiilor produse la nivelul organismului de către agenții patogeni, în special în modularea reacțiilor alergice, a fost evidențiat în 1932. Histamina este o substanță chimică prezentă în țesuturile corporale, care reglează o gamă variată de funcții fiziologice vitale. În funcție de receptorii de care se leagă, reacțiile alergice pot fi de la ușoare, până la grave, care pun viața persoanei afectate în pericol. 

Explicăm în cadrul acestui articol ce este histamina, care sunt cei patru receptori importanți, care este rolul histaminei în organism și ce analize sunt recomandate pentru determinarea nivelului de histamină din sânge și stabilirea diagnosticului corect. 

Ce este histamina?

Histamina este o substanță chimică de semnalizare, eliberată de sistemul imunitar, care trimite mesaje spre diverse celule ale organismului. Ea este responsabilă pentru menținerea funcțiilor majore, fiind, în aceeași măsură, factorul cheie în episoadele de hipersensibilitate. Vorbim aici despre cazurile în care organismul se confruntă cu o alergie, infecție sau leziune. În aceste situații, histamina este cea care declanșează reacția inflamatorie. Histamina este stocată la nivelul corpului uman în mastocitele din țesuturi, dar și în bazofilele din sânge. 

Răspunsul corpului la un agent patogen este normal. În momentul în care există o alergie la o anumită proteină, reacția sistemului imunitar este puternică. Ochii, nasul, gâtul, plămânii, tractul gastrointestinal și pielea sunt influențate de histamină. Când răspunsul este sever poate să conducă la anafilaxie, reacție care nu mai este localizată doar la o anumită zonă, ci este prezentă în tot corpul, lucru care poate pune viața în pericol. De aceea, în șoc anafilactic intervenția medicală de specialitate este necesară, în cel mai scurt timp.

Receptorii specifici

Pentru că histamina gestionează mai multor funcții ale organismului, efectele ei au legătură cu receptorii de care se leagă. În prezent, sunt cunoscuți patru astfel de receptori ai histaminei.

Receptorii H1

Se regăsesc în tot organismul, de aceea, reacțiile ce apar la activarea receptorilor H1 sunt de la inflamație, durere, mâncărime, roșeață locală, până la hipotensiune arterială, tahicardie și bronhoconstricție. În plus, receptorii H1 sunt implicați în toate funcțiile importante ale organismului, de la aportul alimentar, emoții, locomoție, învățare, memorie, până la ciclul somn-veghe.

Receptorii H2

Aceștia sunt prezenți în țesuturile din mucoasa stomacului, în cele musculare netede, dar și în inimă. Receptorii H2 sunt responsabili de secreția acidului gastric în stomac, iar pentru celelalte structuri enunțate mediază permeabilitatea vasculară, determină înroșirea feței, precum și apariția simptomelor de cefalee, tahicardie, hipotensiune și bronhoconstricție. 

Receptorii H3

Au fost identificați în neuronii care eliberează histamina, serotonina, dopamina, noradrenalina și acetilcolina în sistemul nervos central. Se știe că activarea receptorilor H3 conduce la reacții precum vasoconstricția la nivelul mucoasei nazale. 

Receptorii H4

Aceștia se evidențiază, atât în măduva osoasă, cât și în celulele hematopoietice periferice. De aceea se crede că sunt receptori de histamină ai sistemului imunitar, cu rol esențial în bolile autoimune și în tulburările inflamatorii.

Cum funcționează histamina în corpul uman?

Histamina este substanța chimică ce trimite mesaje către o serie variată de celule și determină apariția răspunsului imun. Așa cum menționam anterior, până la un punct, reacțiile din partea organismului sunt perfect normale. În cazul alergiilor, sistemul imunitar reacționează violent la substanțele inofensive, ceea ce face ca simptomele să fie neplăcute și periculoase.

Intoleranța la histamină apare când există o cantitate mare de substanță în organism sau când corpul nu poate descompune histamina așa cum ar trebui în mod normal. Iată care sunt semnalele de alarmă:

  • dureri de cap sau migrene;
  • congestie nazală;
  • oboseală intensă, nejustificată;
  • urticarie;
  • tulburări digestive;
  • perturbări ale ciclului menstrual. 

În cazul în care apar astfel de simptome, sezonier sau se înregistrează o reacție alergică, nu mai aștepta și mergi la medic pentru a evita ca manifestările specifice să interacționeze cu activitățile tale zilnice! Medicul specialist poate recomanda analize de laborator și investigații amănunțite pentru un diagnostic clar și un tratament adecvat. 

Analize specifice

Histamina se regăsește în organism, dar ajunge aici și din anumite alimente. Histamina este metabolizată de enzima diaminoxidază DAO. Pentru că uneori este greu de stabilit dacă vorbim despre intoleranță la histamină, alergie alimentară sau o reacție alergică imediată, numai cu ajutorul analizelor de sânge se poate măsura nivelul de histamină și activitatea enzimei specifice.

Testul care măsoară histamina plasmatică este indicat persoanelor care prezintă simptomatologie specifică pentru alergii, celor care au fost diagnosticate cu mastocitoză, dar poate servi medicului și în diagnosticarea tulburărilor de activare a mastocitelor.

Interpretarea rezultatelor analizelor de laborator se face doar de către personalul de specialitate. Medicul va putea stabili tratamentul personalizat, astfel încât simptomele neplăcute să fie ținute sub control. În funcție de manifestări, alături de tratamentul specific pot fi necesare și unele schimbări ale stilului de viață. 

Histamina este o substanță prezentă în toate țesuturile, eliberară de celule specializate, ca parte a răspunsului imun alergic. Importanța ei în organism este mare, iar reacțiile pe care corpul le are pot fi uneori severe. De aceea, dacă te confrunți cu o reacție alergică puternică sau cu unele manifestări sezoniere, mergi la medicul specialist pentru investigații, diagnostic și tratament de specialitate!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate