Cetatea Neamţ, primul pas pentru salvarea ei

1

Cetatea Neamț, monument istoric de interes național, ar urma să beneficieze în viitorul apropiat de atenția cuvenită și să scape de infiltrațiile de apă ce îi macină zidurile, mai ceva decât au făcut-o vremurile demult apuse.

Recent, consilierii județeni au aprobat tema de proiectare pentru obiectivul de investiții „Protecție împotriva infiltrațiilor de apă în ziduri și spații muzeale la Cetatea Neamț”.

Infiltrațiile nu se opresc de la sine, iar stoparea acestui fenomen are un caracter urgent. Potrivit experților, există pericolul potential al extinderii prăbușirilor. Dacă se ajunge la acest lucru, integritatea Cetății ar putea fi afectată, iar siguranța oamenilor aflați în apropiere în acele momente ar putea fi pusă în pericol.

Complexul Muzeal Județean Neamț (administratorul monumentului istoric) și Consiliul Județean Neamț (proprietarul) au inițiat diverse studii și documentații tehnico-economice care să ofere soluții viabile pentru remedierea problemelor sesizate.

Un raport de expertiză tehnică întocmit de SC EUROAMIRA SRL Iași precizează că, la Cetatea Neamț e nevoie de numeroase lucrări de reabilitare, asta deși fortificația medievală, simbol al județului Neamț, a trecut recent (2007-2009) printr-un amplu proces de restaurare, care a costat bani grei.  Dintre lucrările care ar trebui făcute urgent la Cetate, amintim aici câteva: refacerea hidroizolației teraselor exterioare, decolmatarea gurilor de scurgere, amenajarea de pante spre acestea; execuția de forări de diametru mic, la baza pereților de zidărie, în vederea depistării și evacuării apelor; refacerea zidăriei degradată prin rezidirea  zonelor prăbuşite, înserarea de ancore metalice etc.

Tema de proiectare va conține soluții de stopare și eliminare definitivă a umidității absorbită prin coronamentul Cetății Neamț, restaurarea actualelor deteriorări și conservarea monumentului în viitor, dar și soluții privind siguranța publicului vizitator. De asemenea, la propunerea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, se va avea în vedere şi amenajarea mai multor grupuri sanitare, realizarea unei căi de evacuare pentru respectarea normelor de securitate la incendiu, amenajări care să permit accesul în Cetate şi persoanelor cu dizabilităţi, extinderea spațiului expozitional actual ş.a.

Specialiștii au atras atenția în nenumărate rânduri că este nevoie ca problemele grave generate de lucrările de restaurare din perioada 2007-2009 (și scoase la iveală de precipitațiile abundente din ultimii ani) să fie remediate de urgență.

Tema de proiectare a fost aprobată. Aşteptăm cu interes şi următorii paşi fireşti, care să prevină distrugerea Cetăţii Neamţ, obiectiv de patrimoniu de referință din județul Neamț. Şi poate vor fi făcuţi începând cu dreptul, şi nu pe dos, cum s-a întâmplat cu ultimele lucrări de restaurare…

Andreea Trăsnea

NB: N-ar fi rău să se scoată şi termopanele, zic.

1 Comentariu
  1. Georgel Paduraru spune

    Pacat de munca si banii investiti in renovarea acestui obiectiv turistic. Acum se darama tot. Ploua prin toate plafoanele. Cine are in grija acest maret obiectiv?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate