Cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț (partea a III-a)

0

Titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE reprezintă cea mai înaltă distincție care poate fi acordată de către Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț. Din 1993 și până în prezent, oameni de valoare au fost răsplătiți cu acest titlu de către conducerea orașului. Se cuvine, așadar, să îi cunoaștem și noi pe cei care, prin activitatea lor, fac cinste urbei de sub Cetate.

Continuăm seria Cetățeni de Onoare ai orașului Târgu-Neamț cu următoarele personalități:

arhim. ILIE CLEOPA

(n. 10.04.1912- d. 2 decembrie 1998).

S-a alăturat obștii Schitului Sihăstria în decembrie 1929. În anul 1935 Constantin Ilie este luat în armată, în orașul Botoșani, iar în anul 1936 se reîntoarce la schit și este uns în monahism pe 2 august 1937, primind numele de călugăr „Cleopa”.

Pe data de 27 decembrie 1944 este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de către Episcopul Galaction Cordun, stareț pe atunci la Mănăstirea Neamț. Ulterior este numit oficial egumen al Schitului Sihăstria.

În anul 1947, Schitul Sihăstria este ridicat la rang de mănăs­tire, iar protosinghelul Cleopa Ilie este hirotesit arhimandrit, cu apro­barea patriarhului Nicodim Munteanu. În anul 1948, urmărit de Securitate, se retrage pentru șase luni în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria, iar pe data de 30 august 1949, arhimandritul Cleopa Ilie este numit stareț al Mănăstirii Slatina, Suceava unde se transferă alături de 30 de călugări din obștea Mănăstirii Sihăstria, ca urmare a deciziei Patriarhului Justinian Marina. Între anii 1952-1954, este urmărit de securitate și se retrage în Munții Stânișoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. După doi ani este readus în mănăstire, din dispoziția Patriarhului Justinian.

În primăvară anului 1959, se retrage pentru a treia oară în Munții Neamțului, unde își petrece următorii 5 ani. Revine la Mănăstirea Sihăstria în toamna anului 1964, ca duhovnic al întregii obști și povățuiește fără între­rupere atât călugări cât și mireni, vreme de 34 de ani.

Se acordă titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț” – post mortem, aprobat prin H.C.L nr. 159/ 28.08.2014.


ELISABETA GHEORGHIȚĂ, artist plastic

Doamna Elisabeta Gheorghiță s-a născut la 1 iunie 1920 în Târgu Neamț, urmând în perioada 1927-1935 ciclul primar și ciclul gimnazial la Școala Domnească. Liceul l-a făcut în perioada 1935-1940 la Școala Normală din Iași. În perioada 1940-1943 urmează cursurile Academiei de Belle Arte lași-secția pictură, fiind considerată un talent de excepție. În anul 1944 se retrage la Târgu-Neamț, unde va lucra până la ieșirea la pensie ca educatoare la Grădinița nr.2 și ca profesor de desen si caligrafie la Scoala Generală nr 2 și Școala generala nr. 3 din orașul Tîrgu Neamț.

Fiind o persoană foarte talentată, oficilitățile orașului au apelat permanent și au solicitat executarea de lucrări pentru ornarea sălilor de ședință, a sălilor Sindicatului, pentru a scrie sute de metri de lozinci la diferite evenimente, materiale expozitive, lucrări executate peste orele de serviciu, munca fiind gratis. La toate evenimentele oficiale din oraș, care aveau loc în Casa de Cultură, dna Elisabeta Gheorghiță se ocupa de dansuri, costume, sisteme de lumini, serbări, scenete, etc. Pentru formația de teatru a cadrelor didactice se ocupa de scenografie, costume, machiaj. După întoarcerea din detenție în anul 1954 a soțului Gheorghe Gheorghiță, va executa împreună cu el lucrări de artă pentru oraș.

Timp de 15 ani, fără nici un fel de recompensă, Elisabeta Gheorghiță a executat decorarea și organizarea Orășelului Copiilor cu panouri mari cu scene din povești, panouri ce erau așezate în Grădina Publică. Pentru poveștile lui Ion Creangă se executau personajele în volum, reprezentând statui cu personajele poveștilor, frumos colorate și foarte expresive.

De asemenea, a participat la organizarea și deschiderea primului Muzeu de istorie din oraș.

A fost un model permanent pentru cei din jur, un om cu principii morale, respectând valorile, un om cu o cultură de excepție, un apărător al credinței și românismului, un bun teolog, un apărător al Bisericii pe când aceasta era persecutată, un sfătuitor, un om de acțiune, un jertfitor permanent pentru binele celuilalt, un modelator de caractere. I s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L nr.91/ 22.04.2015.


VASILE VRÂNCEANU, profesor

Născut la 15.01.1934 în comuna Răucești, jud. Neamț.

Cunoscător profund al istoriei neamului și locului până la a se identifica cu sufletul târgneamțean, prof. Vasile Vrânceanu a reușit să adune de-a lungul timpului o impresionantă cantitate de material care avea să-i folosească în munca sa de profesor de istorie, la catedra de istorie din cadrul Școlii nr. 2 „Grigore Ghica – Vodă”, la publicarea a numeroase articole și la elaborarea unui număr de cărți dedicate exclusiv orașului Târgu Neamț și oamenilor din această zonă.

A dat curs pasiunii sale și a înființat în anul 1968, în cadrul Școlii nr. 2 un Muzeu de Istorie și Etnografie, cu sprijinul elevilor, colegilor și prietenilor. În anul 1995, a întocmit textul după care s-a realizat filmul „Tîrgu Neamț – file de istorie”.

Dintre cărțile semnate de prof. Vrânceanu, amintim „Școala Domnească de la Grigore Ghica Vodă până în zilele noastre”, „Călător prin orașul Tîrgu Neamț de altădată și de astăzi” – volumele I, II, „Oameni de altădată care au trudit pe plaiuri nemțene”.

A fost consilier local în perioada 1992-2000, președinte și membru al Comisiei de Cultură și Învățământ.Cea mai importantă contribuție în această calitate a fost continuarea lucrărilor la actualul Liceu „Vasile Conta”, finalizate în anul 1997.

În 1968, a înființat Casa Pionerilor din Târgu Neamț, actualul Club al Copiilor, iar în perioada 1966-1968 a fost vicepreședinte al Consiliului Județean al Pionerilor din județul Neamț și președinte al raionului Tîrgu Neamț.

În anul 2012, a predat Muzeului de Istorie și Etnografie al orașului Tîrgu neamț, aproximativ 1821 de obiecte vechi.

În semn de supremă cinstire, pentru pasiunea și profunda cunoaștere a istoriei și tradițiilor locale, prin H.C.L. nr. 110/14.06.2013 a prof. Vasile Vrânceanu a fost distins cu titlul de “Cetățean de Onoare al orașului Tîrgu Neamț”.


RAIMOND GRIMBERG, profesor cercetător

(n. 27 septembrie 1945, d. 2013)

Lungul drum în domeniul cunoașterii îl începe la Târgu Neamț, clasele primare și gimnaziale le va finaliza la Școala nr.2, iar cele liceale la Liceul «Ștefan cel Mare». A absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universității «Al.I.Cuza » din Iași, în anul 1967 și tot aici va obține și titlul de doctor în științe în anul 1977.

La doi ani după absolvirea facultății, în anul 1969, devine cercetător principal gradul 1. Va preda ca profesor invitat la un număr de universități importante din țară și din străinătate. A pus bazele și a condus activitatea Departamentului de Testări Nedestructive (astăzi, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Fizica Tehnică, Iași). Cercetările se aplică în domenii precum industriile aerospațiale și de automobile, apărare, construcții civile sau industria nucleară.

Cu un palmares impresionant în ceea ce privește activitatea științifică și o sursă de inspirație pentru generațiile de azi și de mâine, Prof. Dr. Raimond Grimberg a reprezentat cu cinste orașul nostru.Consiliul Local i-a conferit titlul de “Cetățean de Onoare al orașului Tîrgu Neamț”, post mortem, aprobat prin H.C.L nr.112/29.05.2014.


TEODORA MIHĂlLIASA, învățător

Mihăiliasa Teodora, administrator al SC SOFIAMAN IMPEX SRL, s-a născut la data de 15 aprilie 1955 și este de profesie cadru didactic-învățător. În perioada 1975-2001 a fost învățător, șef de comisie metodică și director de școală.

Povestea Sofiaman, o afacere de familie, a început acum peste 23 ani, în 1996, cu o pijama simplă, din bumbac. De atunci, au fost realizate peste 5 milioane de produse, SC Sofiaman Impex SRL devenind cel mai mare producător de îmbrăcăminte de noapte și de casă din România. Prin intermediul brand­ului și a calității produselor se face cunoscut numele orașului Tîrgu- Neamț, atât pe plan național cât și internațional.

În anul 2005 înființează „Asociația Sofiaman pentru Comunitate” -organizație nonprofit, neguvernamentala, implicându-se activ în implementarea mai multor proiecte sociale, educaționale, privind protecția mediului înconjurător ș.a.

Mihăiliasa Teodora s-a implicat și în finanțarea unor servicii sociale, instituții de cultură, sănătate, caritate:

  • Susținător financiar pentru construcția Monumentului ’’Statuia Ion Creangă” din Parcul Central al orasului Tîrgu-Neamt;
  • Susținător financiar pentru schimbarea tâmplăriei la Spitalul Sf. Dumitrie Tg. Neamț- secția chirurgie și secția reumatologie;
  • Susținător financiar pentru construirea a trei case pentru familii defavorizate din satele: Șoimărești (2 case ), Săvești (1 casa)
  • Susținere financiară pentru repararea a cinci imobile afectate parțial de incediu din localitatile: Oglinzi (2 case ), Bodești Neamț (1 casă), Zalău (1 casă), Tg. Neamt (1 casă).

Pentru serviciile aduse comunității locale prin dezvoltarea economică a zonei, crearea de locuri de muncă și pentru formarea unei echipe performante, i s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L din 28.08.2019.


DANIEL CORBU, scriitor

Daniel CORBU s-a născut la 7 aprilie 1953, în Târgu Neamț. Este considerat“liderul generației de poeți optzeciști”. Criticul literar Theodor Codreanu îl consideră pe Daniel Corbu unul dintre „bacovienii” generației ’80, iar poetul George Vulturescu afirmă că poetul nemțean este cel mai orfic dintre poeții optzeciști”.

A debutat în revista România literară (1979) și a colaborat cu poeme și eseuri la numeroase reviste, printre care și România literară, Poesis, Convorbiri literare. A fost director al Muzeului Literaturii Române Iași.

Ca instructor de teatru și poezie la Casa de cultură din Târgu-Neamț, a fost inițiatorul Colocviilor Naționale de Poezie de la Târgu Neamt.

Daniel Corbu a debutat editorial cu cartea de poeme ’’Intrarea în scenă” în anul 1984. Criticul Laurențiu Ulici scria: „Daniel Corbu, și-a făcut „intrarea în scenă” aducând după o jumătate de secol prima carte scrisă de un locuitor al tîrgului din vecinătatea Ozanei cea frumos curgătoare.”

La Casa de Cultură din Târgu Neamț, în regia lui Constantin Ghenescu, lui Daniel Corbu i s-a pus în scena prima sa piesă de teatru. Trenul care aduce dragostea, o piesă poetică inspirată de momentul unei investiții așteptate de locuitorii zonei și anume calea ferată Pașcani – Târgu Neamț, un eveniment deosebit al acelei perioade.

Ocupându-se de viața și opera lui Ion Creangă, Daniel Corbu a editat în 2006 Integrala Operei lui Ion Creangă, o ediție critică de reper.

Este prezent cu poeme în reviste, antologii sau cărți de autor în Franța, Germania, Slovacia, China, Lituania, Serbia, Anglia, Canada, Republica Yemen, Italia, Ungaria, Suedia.

PREMII SI DISTINCȚII (selectiv)

  • Medalia Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler acordat de Președinția României în anul 2004, pentru întreaga activitate literară.
  • Președinția Republicii Moldova îl premiază în 2011 cu Ordinul Cultural Mihai Eminescua doua medalie ca importanță în stat.
  • Premiul ’’VASILE POGOR” pentru întreaga activitate culturală, oferit de Primaria municipiului Iași în 2008.
  • PREMIUL PENTRU POEZIE „MIHAI EMINESCU’, conferit de Academia Română în 2011, considerat cea mai înaltă recunoaștere în România pentru opera unui poet român.

Luând în considerare întreaga activitate literară a Domnului Daniel Corbu și contribuția domniei sale la dezvoltarea culturii în orașul Târgu Neamț, i-a fost acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Târgu Neamț”, aprobat prin H.C.L nr.208/ 27.06.2017.


Trăim într-o lume și într-un timp în care avem nevoie acută de modele, de repere și în general de oameni pe care să-i identificăm ca pe niște veritabili piloni de educație morală și creștină.

De aceea, consider că este imperios necesar ca fiecare comunitate să onoreze personalitățile care pot privi în urmă cu bucurie și împlinire.

Transmit întreaga mea considera­ție și gratitudinea față de dumneavoastră, personalitățile care ați înțeles că viața urbei înseamnă și o parte din viața noastră, a fiecăruia dintre cei care putem forma o echipă demnă de tot respectul și admirația semenilor noștri!„, declară Vasilică Daniel Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.

CITEȘTE ȘI:

Cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț (partea I)- CLICK AICI

Cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț (partea a II-a)- CLICK AICI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate