Conferinţe şi lansare de carte la Târgu Neamţ de ziua oraşului

0

   SAM_4609

    Prima zi a evenimentului aniversar al târgnemţenilor 2014 a debutat de la ora 11,00 cu partea culturală. În sala de şedinţe a Primăriei Târgu Neamţ, Asociaţia „Pro Democraţia” a organizat o conferinţă cu tema Patriotism, Democraţie, Europenism în care invitaţii de onoare şi-au exprimat susţinerea  patriotismului românesc ca reper de identitate a poporului, fără a-l converti în naţionalism sau şovinism.

   De asemenea, profesorul de istorie Emanuel Bălan a lansat un volum intitulat Anticomunism şi represiune comunistă în judeţele Neamţ şi Bacău  (1945-1989). Cartea se află la o a doua lansare, prima având loc pe 28 martie, la Târgu Neamţ în cadrul Galei Internaţionale a Premiilor de Excelenţă DEMOS 2014. Concepută dintr-o provocare şi o datorie faţă de istoria locală şi faţă de cei care au suferit în perioada comunistă, cartea îi prezintă succint pe ofiţerii de securitate care i-au anchetat pe cei arestaţi din cele două judeţe. „Iniţial am scris şi un capitol cu informatorii securităţii, dar editorul cărţii m-a sfătuit să nu public această listă de informatori pentru că unii dintre ei încă au funcţii chiar politice în România” a dezvăluit autorul volumului, Emanuel Bălan. Un alt capitol al cărţii se referă la sistemul de închisori şi lagăre din cele două judeţe şi prezintă o redare succintă a închisorilor de la Târgu Ocna, acolo unde s-a încercat chiar şi un proces de reeducare. În paginile cărţii se reaminteşte şi de coloniile de muncă  de la Bicaz, unde câteva mii de deţinuţi politici au contribuit la construirea barajului de la Izvorul Muntelui. Există foarte multe documente de arhivă, iar toate informaţiile cuprinse în volum se pot găsi chiar pe site-ul CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii). După cum precizează chiar autorul, cartea poate fi folosită şi ca material didactic, fiind destinată în special profesorilor de istorie, dar şi elevilor.

       „Ideea este mai veche şi vine ca o provocare dar şi ca o datorie, pentru că sunt pe jumătate nemţean şi pe jumătate băcăuan. Am pornit la drum cu o lucrare foarte dificilă, de altfel, şi am reuşit. Aşa cum spuneam, trebuia să fie şi un capitol dedicat informatorilor, dar am zis că acest capitol va fi pus într-o ediţie următoare. Cartea este o invitaţie pentru toţi cei care vor să cunoască trecutul apropiat, istoria contemporană a perioadei comuniste, o carte care se citeşte foarte uşor şi o carte document pentru că acolo, cei care vor citi îşi vor găsi poate rudele, prietenii care au avut de suferit de pe urma perioadei comuniste. Astăzi, la sesiunea de conferinţe am avut prezenţi de la Chişinău pe domnul prof. univ. Anatol Petrencu care este şi directorul Institutului de Istorie Socială a Moldovei, tot de la Chişinău pe Octavian Zelinski preşedintele unei asociaţii culturale, de la Suceava pe domnul prorector al Universităţii „Ştefan Vodă” şi domnul prodecan de la Istorie Florin Pintescu, domnul Adrian Alui Gheorghe poetul şi directorul bibliotecii judeţene, de la Cernăuţi pe domnişoara Diana Toma ziarist la Zorile Bucovinei şi doamna inspector Elena Preda”. 

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate