Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, o instituție care își desfășoară activitatea în condiții austere

0

Activitatea Direcției Județene pentru Cultură Neamț are din ce în ce mai mult de suferit și se desfășoară în condiții austere.
Spre deosebire de alte instituții din județul Neamț, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț nu are fondurile necesare pentru a reuși o anvelopare a sediului printr-un banner care să marcheze Centenarul Marii Uniri.

Am considerat că este mai bine să direcționăm fondurile instituției noastre către activități ce țin de protejarea patrimoniului și punerea în valoare a obiectivelor importante din județ.”, a menționat Rocsana Josanu, directorul instituției.

Intrând în profunzimea acestui subiect, Rocsana Josanu a vorbit în detaliu despre problemele instituției pe care o conduce.

Conduc această instituție din 2015 și m-am luptat pentru a debloca situația personalului, a bugetului și pentru activitățile ce țin de atribuțiile prevăzute de lege. Din păcate, deși la un moment dat mă puteam lăuda că din cele șase posturi vacante ale instituției, cinci erau ocupate (la sfârșitul anului 2017), în prezent, instituția noastră a rămas cu trei angajați, împreună cu subsemnata. Unul dintre principalele motive care au dus la această reducere a personalului este diferența de salarizare care există între personalul din DJC-uri (Direcții Județene de Cultură) și cei din alte Servicii Publice Deconcentrate ale altor Ministere. Este o situație pe care am semnalat-o de nenumărate ori. Alături de colegii din țară am reușit să facem și un memorandum adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale, prin care am semnalat faptul că în toate instituțiile deconcentrate din teritoriu ale Ministerului există plecări masive de personal. Plecarea se face prin transfer, în interesul serviciului, către alte instituții din administrație, bineînțeles, unde salariile sunt mult mai mari, în unele cazuri duble față de cele care sunt acordate la noi.”, a precizat directorul Rocsana Josanu.

Acest lucru nu poate decât să ne îngrijoreze. Problematica protejării patrimoniului cultural este una complexă și dificilă care nu se poate face fără oameni. Fără a da nume, Rocsana Josanu a menționat că în țară există o Direcție care funcționează fără niciun angajat.

„În ritmul actual, protejarea patrimoniului cultural din România are mult de suferit și va deveni un domeniu care își va pierde din importanță și din grija pe care i-a acordat-o leguitorul. Patrimoniul, așa cum se știe, este un subiect ce ține de securitatea națională.”, a continuat Rocsana Josanu.

Bugetul redus este o altă situație care a dus la apariția unor dificultăți în desfășurarea activităților la Direcția pentru Cultură Neamț.

„În momentul de față, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț are un buget la limita de subzistență. Este un buget, și nu mă tem să spun acest lucru, care este egalat de salariul lunar al unei familii înstărite. Bugetul nostru oscilează între 6.000 și 9.000 de lei lunar. Vă dați seama, ceea ce ține de întreținerea unei instituţii și de buna funcționare nu se poate face cu aceste fonduri care ne sunt alocate de Ministerul Culturii. Avem și un buget de venituri proprii, însă, din păcate, acesta poate fi folosit, potrivit legii, doar în anumite direcții. Ceea ce se încasează din patrimoniu poate fi cheltuit în același interes, în domeniul de unde se face încasarea. Singurele tarife pe care noi le aplicăm astăzi sunt cele pentru emiterea avizelor de specialitate pentru monumente istorice. Prin urmare, singura breșă prin care putem investi acești bani sunt monumentele istorice. Acest lucru creează anumite restricții și ne pune în dificultatea de a ne desfășura activitatea în bune condiții.”, a mai declarat Rocsana Josanu.

Chiar și așa, s-au făcut și câteva investiții în sediul instituției.

„Am vrut ca și alte spații din instituție, în afară de cele de birouri, să fie amenajate la standardele care sunt necesare pentru a mai câștiga un loc de desfășurare a unor activități, și mă refer la terasă. Am reușit să închidem acest spațiu cu geamuri termopan, s-au amenajat pereții, s-a montat gresie pe jos. S-a făcut tot ceea ce este necesar pentru a câștiga o sală pe care o vom folosi pentru ședințe, conferințe. Un alt spațiu important este și cel dedicat arhivei Direcției Județene pentru Cultură Neamț. Arhiva a fost total neorganizată, iar în prezent am reușit să amenajăm interiorul, dar și să organizăm documentele în așa fel încât să putem folosi informațiile legate de monumentele istorice. Am finalizat acel demers de întocmire a arhivei monumentelor istorice.”, a punctat Rocsana Josanu.

În momentul de față sunt cutii separate pentru fiecare monument în parte, unde sunt adunate tot ce înseamnă informați legate de acel monument, toate documentațiile care reprezintă intervenții în timp efectuate asupra monumentelor în cauză. Astfel, aceste informații pot fi accesate cu ușurință de persoanele interesate sau de alte instituții.

sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate