Fapte și regrete eterne! S-a stins din viață Tincuța Ciubotariu- omul din spatele Omeniei, doamna costumului popular nemțean

0

S-a stins din viață o doamnă de poveste:  ing. Tincuța Ciubotariu de la Târgu Neamț.

Numită și „doamna costumului popular”, a fost cea care a pus tradițiile în slujba faptelor bune, prin îmbinarea armonioasă a activității Asociației meșteșugarilor „Nemțeanca” cu Fundația Filantropică „Omenia”.

O prezență mereu elegantă, care impunea respect, o persoană cu principii corecte despre viață și lume, despre oameni și fapte.

Născută la 10 noiembrie 1944, Tincuța Ciubotariu a absolvit Facultatea de Industrie Ușoară- Iași în 1971. A lucrat la fosta fabrică Volvatir din Târgu Neamț, însă abia după pensionare și-a început adevărata menire, aceea de a ajuta oamenii nevoiași și de a promova costumul popular nemțean, autentic.

Tradiții în slujba faptelor bune

Ideea Fundației Filantropice ”Omenia” a venit în anul 1995, primele acțiuni filantropice înfăptuindu-le la Biserica Sf. Ilie. O perioadă, a lucrat și la Fundația ”Speranța”, unde s-a ocupat de proiecte ce vizau dezvoltarea turismului local.

Prin Fundatia Filantropică „Omenia”, ing. Tincuța Ciubotariu a schimbat destine. Destinele a generații de copii nevoiași, care au găsit aici o mâncare caldă și-o vorbă bună, un loc unde să se pregătească pentru școală și să găsească o speranță la o viață mai bună. Căci acesta este scopul fundației a cărei președinte era doamna de poveste, prevenirea abandonului școlar.

În anul 2001, a înființat Asociația Meșteșugarilor ”Nemțeanca”, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă. Din 2003 până mai ieri a dezvoltat asociația prin nenumărate contracte semnate șa nivel național și internațional.

Prin muncă și pasiune, a devenit lider la nivel național în realizarea de produse de artă populară românească. Împreună cu echipa sa, Tincuța Ciubotariu a cusut circa 10.000 de costume populare, a îmbrăcat în port popular vedete precum și pe membrii unor renumite formații folclorice din Moldova, între care „Rapsozii Botoșanilor” și Ansamblul „Ciprian Porumbescu”. Iar din profit, a susținut activitatea Fundației Filantropice „Omenia”.

A primit distincții de la Patriarhia României și de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Fundația Culturală „Ion Creangă” i-a înmânat trofeul Trofeul Ion Creangă 2016- „Oameni de poveste”, pentru generozitate, solidaritate, iubire față de semeni.

În 2017, a primit de la primarul Daniel Harpa și Consiliul Local titlul de cetățean de onoare al orașului Târgu Neamț pentru meritele deosebite aduse în activitatea social-culturală a orașului de sub Cetate.

Pentru că, în orice produs autentic realizat, punea și câte o fărâmă de suflet. Iar întreaga ei inimă a dăruit-o Fundației Filantropice „Omenia” și copiilor care frecventau acest centru de zi. Dorința domniei sale, de a nu mai vedea copiii săraci ai orașului în situații limită, a fost în mare parte realizată, cu eforturi mari și putere de convingere.

Fapte, amintiri și regrete eterne.

Acum, vestea plecării ing. Tincuța Ciubotariu la cele veșnice parcă îndoliază treptat întregul oraș de pe Valea Ozanei. Căci, într-adevăr, Târgu Neamț a pierdut o personalitate. Un om de poveste, doamna costumului popular, cea care s-a distins în comunitate prin nenumăratele acțiuni sociale, filantropice, culturale, educaționale.

ZiarTarguNeamt.RO transmite sincere condoleanțe familiei!

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate