Focar confirmat de gripă aviară în Piatra Neamț! DSV roagă populația să respecte restricțiile impuse

0

Testele prelevate de DSV Neamț de la lebedele moarte pe lacul Bâtca Doamnei și râul Bistrița din data de 18, respectiv 25 ianuarie au confirmat existența unui focar de influență aviară în Piatra-Neamț. Au existat două teste cu rezultat pozitiv prin buletine de analiză.

focarÎn acest sens, DSV are obligația legală de activare a centrului local de combatere a bolilor și de a informa populația să respecte procedurile de restricție.

Gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de mutația virusului gripal de tip A, subtipurile H5 și H7. Boala care a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia și s-a răspândit în întreaga lume. Toate păsările sunt predispuse la infecție cu gripă aviară, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele. Păsările migratoare – rațele sălbatice, în mod special – sunt sursa naturală de gripă aviară, ele fiind și cele mai rezistente la infecții. Păsările domestice, inclusive găinile și rațele, sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă fatală. În absența măsurilor prompte de control susținute de o bună supraveghere, epidemiile pot dura ani de zile. Boala se poate transmite și la om. La om apare o influență severă, cu simptome relativ specifice: febră mare, tuse, dureri de gât, dureri musculare,  conjunctivită, în cazuri grave pneumonie cu insuficiență respiratorie acută.

„Nu vrem să isterizăm populația, acesta este cadrul legislativ. Focarul este localizat pe lacul Bâtca Doamnei și râul Bistrița. Aria focarului este de 10 km – zonă de supraveghere. În situația în care vom respecta toate măsurile restrictive, riscul de transmitere a virusului la populație și la păsările din exploatațiile profesionale și non-profesionale este zero. Există o situație explozivă a influenței aviare și în județele învecinate: Bacău și Iași.”, a declarat directorul DSV Neamț, Sorin Ulea

În zona de supraveghere, DSV, sprijinită de ISU Neamț, IPJ Neamț, DSP Neamț și Administratorii fondurilor de vânătoare trebuie să realizeze o monitorizare a efectivelor de păsări existente în exploatații non-profesionale și comerciale din această zonă. În cazul contactului cu păsările bolnave, virusul se poate transmite la om, dar și de la păsările sălbatice la cele domestice. Calea de transmitere a viruslui este prin contact direct, prin secrețiile sau excrețiile păsărilor. Anul acesta avem o populație crescută de lebede la nivelul acestor lacuri.

Proprietarii de păsări trebuie să facă tot posibilul pentru a evita contactul direct al păsărilor din exploatație cu păsările sălbatice. Vom desfășura activiăți de inspecție la nivelul exploatațiilor de păsări care constau în realizarea unui recensământ al efecitivelor de păsări și o inspecție privind eventuala cazuistică pe domeniul influenței aviare.

Inspecția va consta în întrebări adresate proprietarilor privind efectivele din curte, starea lor de sănătate. Dorim ca proprietarii să ne dea tot concursul la efectuarea acestor inspecții pentru a avea un mod de comunicare cât se poate de sincer cu medicul veterinar. Dacă este necesar, se va intra pe proprietate și se vor recolta probe.

Inspecțiile se vor desfășura în exploatațiile non-profesionale din Piatra-Neamț, Pângărați, Dumbrava Roșie, Alexandru cel Bun, Săvinești, Girov, Dobreni și Gârcina, inclusiv în cele 6 exploatații comerciale de pe raza de supraveghere.– declarație medic veterinar.

Conform DSV Neamț se pare că este vorba despre o tulpină agresivă a virusului influenței aviare: H5N8, cu înaltă patogenitate. Nu există vaccin pentru acest virus, iar limitarea răspândirii la nivelul populației de păsări sălbatice este practic imposibilă.

Persoanele care și-au făcut un obicei în hrănirea lebedelor și celorlalte păsări sălbatice sunt rugate să evite total contactul cu aceste păsări pe durata monitorizării focarului de gripă aviară.Responsabilitatea hrănirii păsărilor revine administratorilor fondurilor de vânătoare din zonă.Monitorizarea va dura minim 30 de zile, din momentul ultimei recoltări de probe care confirmă un focar.

Recomandări pentru populație:

  • Pentru a preveni răspândirea gripei aviare, proprietarul de păsări are obligativitatea de a nu lăsa păsările în afara exploatației.
  • În exploatație, păsările trebuie să fie adăpostite astfel încât să nu intre în contact cu păsările sălbatice.
  • Rațele și gâștele trebuie să fie separate de alte păsări din exploatație.
  • În zona păsărilor nu trebuie să intre alte persoane decât proprietarul.
  • Este interzisă adăparea păsărilor de apă din surse de suprafață, accesibile păsărilor sălbatice.
  • Trebuie folosită încălțământe special destinată acestui scop.
  • Este interzis accesul păsărilor la luciul de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.
  • Nu se achiziționează păsări, nu se participă la târguri, expoziții, piețe sau alte reuniuni.
  • Orice îmbolnăvire/mortalitate înregistrată la păsări se notifică la medicul veterinar sau la DSVSA Neamț – tel. 0730330660, email [email protected]
  • Cadavrele păsărilor moarte nu se ridică de către proprietari – se notifică medicul veterinar.
  • Toate cazurile de îmbolnăvire la om, cu manifestări respiratorii se anunță medicului uman de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om.

 

sursa: ziarpiatraneamt.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate