Pompierii târgnemțeni și coșurile de fum

0

Într-o singură zi, și anume sâmbătă, 28 ianuarie, pompierii târgnemțeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a trei incendii izbucnite din cauza coșurilor de fum necurățate sau neprotejate termic față de materialele combustibile.

cos fumLa ora 10.07, Dispeceratul Integrat ISU-Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu un coș de fum în comuna Timișești, sat Dumbrava. La locul evenimentului s-au deplasat 5 subofiţeri cu 1 autospecială de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Târgu Neamț, care au stins incendiul în urma căruia a ars funinginea din coșul de fum și aproximativ 2 mp planșeu din lemn.

Cauza probabilă a incendiului: coș de fum necurățat neprotejat termic față de materialele combustibile.

La ora 15.04,  un alt apel la 112 anunța  producerea unui incendiu la o casă de locuit din comuna Pipirig, sat Stânca. La locul evenimentului s-au deplasat 1 ofițer și 16 subofiţeri cu 2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Târgu Neamț, 2 voluntari din cadrul SVSU Pipirig și o ambulanță SAJ. De la fața locului, comandantul intervenției a comunicat faptul că incendiul se manifestă cu flacără deschisă la acoperișul casei de locuit și la mansarda. S-a procedat la stingerea incendiului, în urma căruia au ars acoperișul casei pe cca 120 mp astereală lemn, învelitoare tablă, tavanul locuinței pe cca 80 mp confecționat din bârne din lemn și plăci de gips carton, aparate electrocasnice din interior, articole vestimentare, obiecte de mobilier și documente personale.

Cauza probabilă a incendiului: coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

În aceeași zi, la ora 15.40, Dispeceratul Integrat ISU-Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu un coș de fum în comuna Crăcăoani. La locul evenimentului s-au deplasat 5 subofiţeri cu 1 autospecială de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț, care au stins incendiul în urma căruia a ars funinginea din coșul de fum.

Cauza probabilă a incendiului: coș de fum necurățat de funingine.

cos fumPentru a evita astfel de evenimente nefericite, se recomandă repararea și curățarea de funingine din timp a sobelor și coșurilor de fum, văruirea acestora în poduri (pentru a putea observa eventualele fisuri), protejarea burlanelor cu materiale izolante la trecerea prin pereții combustibili (eliminarea sistemelor improvizate – „ursoaice”).

În timpul funcționării sobei, temperatura coșului de fum depășește 500 grade Celsius și poate ajunge la 1000 grade Celsius, pe fondul supraalimentării. Funinginea depusă se aprinde sau coșul crapă, iar gazele fierbinți scapă în exterior, putând astfel aprinde materiale combustibile din apropiere.  Din cauza încălzirii, burlanele își pierd etanșeitatea și permit gazelor arse și flăcărilor să iasă din încăpere. Pe lângă incendiu, pot genera și asfixierea persoanelor din locuință.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate