INFORMARE DE PRESĂ privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase specifice sezonului rece în perioada 28.01.2014, ora 05:00 – 29.01.2014, ora 05:00

0

sigla-mai

INFORMARE DE PRESĂ

privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase specifice sezonului rece în perioada 28.01.2014, ora 05:00 – 29.01.2014, ora 05:00

1.   Date şi informaţii privind situaţia meteorologică şi hidrologică

 La momentul actual judeţul Neamţ nu se află sub nicio atenţionare/avertizare meteorologică.

2. Date şi informaţii privind măsurile adoptate la nivelul CJSU şi CLSU

– monitorizarea în continuare a evoluţiei situaţiei operative la nivelul judeţului;

– continuarea acţiunilor de deszăpezire şi răspândire material antiderapant în vederea menţinerii viabilităţii căilor rutiere din judeţ;

– executarea unei misiuni de patrulare pentru verificarea stării de viabilitate a căilor rutiere pe următorul traseu: Roman – Trifeşti – Giuleşti – Climeşti – Făurei – Prăjeşti – Budeşti – Dulceşti – Moreni – Văleni – David;

– monitorizarea în permanenţă a fenomenului de zăpor de pe râul Bistriţa.

În urma informaţiilor primite de la S.G.A. Neamţ şi I.S.U. Harghita, referitoare la formarea unui blocaj de gheaţă şi zăpadă pe cursul pârâului Bistricioara, în zona localităţii Tulgheş,  jud. Harghita, începând cu ora 22:15, un echipaj format din 5 subofiţeri şi 1 autospecială de stins incendii A2003, din cadrul Detaşamentului de pompieri Tîrgu Neamţ, Garda II Poiana Teiului, s-a deplasat pe raza comunei Grinţieş, jud. Neamţ pentru a monitoriza cursul pârâului.

S-au verificat podurile şi podeţele precum şi cursul apei de la intrarea în judeţ şi nu s-au semnalat aglomerări de gheţuri sau alte probleme.

La ora 01:00, 1 ofiţer, 4 subofiţeri cu 1 autospecială de stins incendii A2003, din cadrul Detaşamentului de pompieri Tîrgu Neamţ, Garda II Poiana Teiului, s-au deplasat din nou pe cursul pârâului Bistricioara, pentru monitorizare. Nu s-au semnalat probleme. La întoarcere acelaşi echipaj s-a deplasat şi pe cursul râului Bistriţa pentru a monitoriza fenomenul de zăpor.

Se păstrează legătura cu Sistemul de Gospodărire al Apelor şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, pentru a se cunoaşte situaţia de pe pârâul Bistricioara în amonte (jud. Harghita).

3. Sancţiuni contravenţionale aplicate de structurile de poliţie

În perioada 28.01.2014, ora 05.00 – 29.01.2014, ora 05.00 au fost aplicate 0 sancţiuni contravenţionale.

4. Aspecte de interes operativ

 Intervenţia la zăpoare de gheaţă

  • În ziua de 28.01.2014 ora 10:25 aglomerările de gheţuri cu o lungime de cca. 5,2 km, situate pe tronsonul aval 0,8 km punte Dreptu – baraj Topoliceni s-au deplasat suprapunându-se peste aglomerările de gheţuri existente care aveau înălţimi de cca. 2 m, conducând la ridicarea nivelului gheţurilor pe tronsonul baraj Topoliceni – 0,3 km amonte punte ACH cu cca. 2,5 m.

Pe tronsonul baraj Topoliceni – aval 0,5 km pod Zahorna, apa curgea pe sub aglomerările de gheţuri conducând la coborârea nivelului gheţurilor pe mijloc cu cca. 1 m.

Nu s-au semnalat revărsări şi nici pagube.

  • La ora 05:00 pe râul Bistriţa amonte de acumularea Izvoru Muntelui situaţia se prezintă astfel:

Coada lacului Izvoru Muntelui este îngheţată.

În prezent, aglomerările de gheţuri se manifestă pe o lungime de cca. 7,1 km, respectiv de la viaduct Poiana Largului, până amonte 0,1 Km pod Ruseni.

Pe acest tronson sunt aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0.2 – 4.5 m.

Tronsonul prezintă ochiuri şi canal dezgheţat cu lăţimi de la 1 – 3 m pe cca. 20% din lungime şi parţial este coborât pe mijloc.

Din amonte 0,1 Km pod Ruseni, în amonte este canal dezgheţat cu laţimi de la 8 m la curs liber.

Curge zai pe cca. 50% din suprafaţa apei.

Temperatura aerului la SH Frumosu la ora 05.00 era de -8,5 C.

Râul Bistriţa este monitorizat în permanenţă de 4 persoane din cadrul SGA Neamţ şi 4 persoane angajate cu contract de prestări servicii din comunele Poiana Teiului( 2 persoane ), Farcaşa ( 1 persoana ) şi Borca ( 1 persoana ).

Măsuri întreprinse:

– stabilirea şi transmiterea către CLSU Poiana Teiului a măsurilor care trebuie luate în eventualitatea producerii unor situaţii de urgenţă ca urmare a deplasării unor aglomerări de gheţuri pe râul Bistriţa:

  • activarea Centrului operativ cu activitate temporară de la nivelul CLSU Poiana Teiului;
  • intensificarea monitorizării fenomenului de zăpor;
  • verificarea sistemului de alarmare a populaţiei în caz de dezastru;
  • menţinerea în permanenţă la sediul primăriei a unui voluntar din SVSU instruit să introducă, la dispoziţia primarului, semnalul Alarmă la dezastre;
  • informarea operativă a ISUJ Neamţ cu privire la evoluţia fenomenului de zăpor.

 Misiuni executate:

– Începând cu ora 09.30, 2 ofiţeri (Şeful Centrului Operaţional şi şeful grupei operative) cu 1 autospecială de primă intervenţie şi comandă s-au deplasat pe raza comunei Poiana Teiului pentru monitorizarea din teren a fenomenului de zăpor;

– Începând cu ora 10:25, 5 subofiţeri cu 1 autospecială de stins incendii cu apă şi spumă de capacitate medie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ – Garda II Poiana Teiului au executat o misiune de asigurare/supraveghere zonă de producere a unei situaţii de urgenţă ca urmare a fenomenului de zăpor pe raza comunei Poiana Teiului;

– Începând cu ora 11:16, inspectorul şef al ISUJ Neamţ, 1 subofiţer conducător auto şi 1 autospecială suport pentru monitorizarea şi conducerea acţiunilor de intervenţie s-a deplasat pe raza comunei Poiana Teiului pentru stabilirea şi coordonarea misiunilor structurilor proprii şi stabilirii eventualelor măsuri de protecţie a populaţiei posibil a fi afectate ca urmare a manifestării fenomenului de zăpor;

– 3 angajaţi şi 2 autoturisme din cadrul SGA Neamţ s-au deplasat în comuna Poiana Teiului pentru stabilirea împreună cu structurile ISU Neamţ a măsurilor care trebuie luate în vederea preîntâmpinării producerii unor situaţii de urgenţă ca urmare a deplasării unor aglomerări de gheţuri pe râul Bistriţa.

– CLSU Poiana Teiului a asigurat zona cu 10 persoane şi 3 autoturisme.

Având în vedere faptul că deplasarea aglomerărilor de gheţuri nu a produs nici o situaţie de urgenţă, toate forţele s-au retras din dispozitiv, fenomenul fiind în continuare monitorizat de către personal al SGA Neamţ (6 angajaţi) şi 4 persoane din cadrul CLSU (2 – Poiana Teiului, 1 – Farcaşa şi 1 – Borca). Începând cu data de 29.01.2014 monitorizarea va fi executata si de ISU Neamţ.

5.   Menţinerea viabilităţii drumurilor

           Secţia Neamţ a CNADNR  acţionează cu  18 lucrători şi 17 utilaje pentru deszăpezire, supralărgire şi răspândire de material antiderapant pe următoarele sectoare de drum:

– DN12C: 1 răspânditor material antiderapant cu lamă , 1 unimog cu lamă;

– DN 15:  4 răspânditoare material antiderapant cu lamă;

– DN 15B: 3 răspânditoare material antiderapant cu lamă;

– DN 15 C: 3 răspânditoare material antiderapant cu lamă;

– DN 15D: 3 răspânditoare material antiderapant cu lamă;

– DN 15E şi DN 15F: 1 răspânditor material antiderapant cu lamă;

– DN 2: 4 răspânditoare material antiderapant cu lamă.

Operatorii economici care se ocupă cu deszăpezirea drumurilor judeţene acţionează cu 18 lucrători şi 9 utilaje pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant pe următoarele sectoare de drum:

DJ156A Tazlău-Roznov-Măn. Horaiţa
DJ156C Tazlău-Casa de  copii
DJ156D Chintinici-Piatra Şoimului
DJ156E Luminiş-Neguleşti
DJ157 Mărgineni-P.Neamţ
DJ157C Bisericani
DJ207C Horia-Valea Ursului
DJ207D Sagna-Ion Creangă-Icuşeşti
DJ159D Crăieşti-Bozieni-Cuci
DJ155H Măn. Bistriţa
DJ157B Măn. Pângăraţi
DJ155I Tg. Neamţ-Bîrgăoani-Făurei
DJ155N Davideni-Ţibucani
DJ208G Hanu Ancuţei-Girov

Alte misiuni

Începând cu ora 04:03, 2 subofiţeri cu 1 autoturism de serviciu din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman au executat o misiune de patrulare pentru verificarea stării de viabilitate a căilor rutiere pe următorul traseu: Roman – Trifeşti – Giuleşti – Climeşti – Făurei – Prăjeşti – Budeşti – Dulceşti – Moreni – Văleni – David. Misiunea s-a finalizat la ora 09:30.

6. Furnizarea utilităţilor publice

La acest moment pe raza judeţului Neamţ nu sunt localităţi nealimentate cu energie electrică.

7. Persoane fără adăpost

În centrele de cazare destinate persoanelor fără adăpost au fost cazate un număr de 63 de persoane.

8. Persoane dializate

În centrele de dializă Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ s-au prezentat pentru dializă începând cu ora 07.30, 11.30 şi 16.30 un număr de 93 de persoane (100%), astfel:

– Piatra Neamţ: 52 persoane din care 27 începând cu ora 07.30 şi 25 cu ora 11.30;

– Roman: 20 persoane din care 10 începând cu ora 07.30 şi 10 cu ora 11.30;

– Tîrgu Neamţ: 21 persoane din care 8 începând cu ora 07.30, 4 cu ora 11.30 şi 9 cu ora 16.30.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate