Interviu cu primarul Daniel Harpa, despre Târgu Neamț de azi și de mâine

6

Daniel Harpa e primarul schimbărilor fiindcă, de când ocupă această funcție, orașul Târgu Neamț s-a schimbat la față. Cel mai important, s-au îmbunătățit condițiile din spital, s-a investit în școli și s-au modernizat străzi.

Odată cu orașul, s-au schimbat și vremurile, dar și locuitorii. Căci, oricâte s-ar face, încă mai sunt multe de făcut, și mulți oameni și-ar dori ca toate să fie la locul lor cât ai pocni din degete. Doar că administrația publică locală nu funcționează așa. Din păcate.

Într-un amplu interviu acordat ZiarTarguNeamt.RO, primarul Daniel Harpa ne vorbește despre modul în care orașul Târgu Neamț s-a schimbat la față în ultimii ani, dar și despre proiectele actuale și planurile de viitor:

Reporter: Domnule primar, sunteți mulțumit de cum arată azi orașul Târgu Neamț?

Primarul Daniel Harpa: Sunt mulțumit de câte lucruri/ lucrări am reușit să facem în intervalul de timp 2012 – 2018, dar din păcate nu sunt mulțumit de infrastructura rutieră. Încă mai sunt foarte multe de realizat, iar aceste lucrări de drumuri, apă, canal sau alte utilități sunt printre cele mai scumpe. S-au asfaltat și reabilitat, într-adevăr, foarte multe străzi. Ca să vă dau câteva exemple: cele din spatele pieței, Condreni, Blebea sau Humulești ș.a.

În anul 2018 am lucrat foarte mult pentru rețelele de utilități, prin diverse surse de finanțare. Cele mai multe dintre rețele erau vechi și neadaptate cerințelor actuale. S-au făcut deasemenea extinderi de utilități.  Aceste lucrări sunt printre cele mai neplăcute și grele, deoarece aducerea terenului săpat, la starea inițială nu este deloc ușor de realizat, ca să nu mai spun caă am avut și constructori cu care nu am colaborat deloc ușor. Cred că ei aveau alt concept, diferit de al meu, despre starea inițială a terenului.

Fonduri europene, prag psihologic depășit în 2018

R: Dacă este să tragem linie anului 2018, care sunt cele mai importante proiecte pe care ați reușit să le obțineți/finalizați pentru târgoveți? În viziunea dumneavoastră, cel puțin.

Daniel Harpa: În anul 2018, am reușit să depășim un prag psihologic, i-aș spune, în ceea ce privește proiectele europene. 2017 nu a fost tocmai cel mai bun an în acest domeniu. Nu pentru că nu am fi muncit.

Dar 2018 ne-a adus trei contracte importante pe fonduri: Zona de agrement de la Stadion, cu Amfiteatru, Reabilitarea blocului M7A și crearea unui Centru de zi pentru copii cu dizabilități în Condreni. Avem și alte proiecte depuse, pentru care așteptăm evaluarea și avem destul de multe proiecte în lucru.

Două contracte importante pe care le-am semnat în 2018 sunt pentru Reabilitare și dotare Colegiul Național “Ștefan cel Mare”și Creșa orașului, în cadrul programului PNDL 2, al Guvernului României, prin Ministerul Dezvoltării.

R: Care sunt cele mai importante lucrări care vor demara în 2019?

Amenajare 10 parcări de reședință, reprezentând un număr de aproximativ 240 locuri de parcare, începere lucrări pentru asfaltarea a 30 km străzi Târgu Neamt, Zona de agrement de la Stadion cu Amfiteatrul, Reabilitarea Blocului M7A, Realizare Centru de zi copii cu dizabilități Condreni și, sper eu, și cele trei obiective pe care le avem la CNI: Corp principal Spital, Cinematograf și Biblioteca.

R: Cum e cu bugetul Primăriei?

Daniel Harpa: Bugetul Primăriei este destul de mic. Ne ajunge pentru mici investiții și reparații la tot ceea ce avem noi în proprietate sau administrare, însemnând străzi, școli, spital, pentru administrare proprie și plată angajați primărie sau instituții din subordine. Am mizat cumva pe resursa umană și nu cred că am făcut rău, dacă ne uităm la volumul finanțărilor atrase din alte surse decât bugetul local.

Valoarea totală, doar a investițiilor pe fonduri europene și PNDL 2 (Ministerul Dezvoltării), atrase în 2018 este de peste 20 de miliarde lei, aproximativ 4.300.000 euro:

  1. Proiect ”Construire infrastructură de agrement ” – valoarea finanțării nerambursabile este de 15.309.891,16 lei, iar contribuția proprie este de 485.258,57 lei.
  2. Proiect ” Eficientizare energetică prin reabilitarea și consolidarea clădirilor rezidențiale din orașul Tîrgu Neamț ”  – Valoarea totală a proiectului este de 615.734,32 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 274.694,57 lei, iar contribuția proprie este de 341.039,75 lei.
  3. Proiect „Reabilitarea Școlii nr. 6 Condreni și schimbarea destinației în centru pentru persoane cu dizabilități, oraș Tg. Neamț” – Valoarea totală a proiectului este de 767.171,08 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 742.439,11 lei, iar contribuția proprie este de 24.731,97 lei.
  4. „Reabilitare corp principal si dotare cu echipament si mobilier – Colegiul National „Stefan cel Mare” oras Tg Neamt, jud Neamt” -obiectul ctr il constituie alocarea unei finantari din bugetul MDRAP in suma de 2.427.180,00 leivaloarea investitiei este in valoare de 2.534.927,00 lei
  5. „Reabilitare si dotare Cresa nr.1, oras Tg Neamt, judetul Neamt”obiectul ctr il constituie alocarea unei finantari din bugetul MDRAP in suma de 1.487.947,00 lei, valoarea achizitiei este in valoare de 1.605.000,00 lei

Fonduri substanțiale au venit de la Consiliul Județean Neamț, care ne susține toate evenimentele mari, dar și infrastructura. Ca să dau doar două exemple importante în ceea ce priveste infrastructura, anul trecut a fost asfaltat tot centrul orașului, începând de la intrările în oraș, și au fost făcute investitii substanțiale la Spitalul Orășenesc “Sfântul Dimitrie”. De altfel, majoritatea proiectelor pe care le avem nu ar fi avut sorți de izbândă fără sprijinul necondiționat al domnului președinte Ionel Arsene.

Trebuie să menționez că mai avem în 2018 și multe proiecte mici, cum ar fi cele culturale de pe AFCN sau Programul Centenar.

R: Ce alte proiecte intenționați să depuneți spre finanțare, în 2019?

Daniel Harpa: Avem și alte tipuri de proiecte mari pentru care am primit finanțare sau au fost incluse pe listele de investiții ale structurilor din subordinea MDRAP sau din credit:

  • Realizarea a încă 30 km străzi, ceea ce înseamnă cam tot ce a mai rămas neasfaltat în oraș
  • Amenajare 10 parcări de reședință
  • Amenajare Ștrand/ zona de agrement în Parc Cetate. Inclusiv amenajarea parcului
  • Lucrăm la proiectare pentru Cinematograful Ozana, pe care l-am recuperat prin instanță. Vizăm o finanțare de la Compania Națională de Investiții (CNI). La fel și pentru Biblioteca Orășenească și pentru Corpul principal de la Spital, cel care este și monument istoric. Pentru aceste trei obiective vom finaliza proiectarea și studiile în următoarea lună.
  • Am depus la MDRAP, respectiv Agenția pentru Locuințe trei seturi de blocuri: 20 de locuințe pentru medici, în curtea spitalului, 40 de locuințe pentru tineri și 80 de locuințe sociale, în Blebea
  • Proiecte depuse pe fonduri europene avem: spatii verzi și parcuri, împreună cu reabilitarea și dotarea Școlii nr.5, pe Axa 13 de pe POR, modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public tot pe POR, dotare ambulatoriu (Policlinica), tot POR.
  • În lucru sunt: reabilitare 15 blocuri de locuințe, în cadrul aceluiași program care ne-a finanțat deja unul, reabilitarea a încă două clădiri din curtea Spitalului, reabilitare sediu Primărie, realizare zonă panoramică și amenajare- la Monumentul Vânătorilor de Munte s.a.
  • Mai avem un proiect referitor la înființarea de structuri de economie socială, pe POCU, pe care l-am depus în parteneriat cu Direcția de Asistența Socială, pe 15 ianuarie anul acesta și un al doilea tot pe POCU, care vizează soluționarea unor probleme sociale existente la nivelul orașului, dar și asigurarea resursei umane pentru Centrul de zi pentru copii cu dizabilități din Condreni. Este un proiect complementar celui de pe POR.
  • Pe POCU am mai depus două proiecte, prin Direcția de Asistență Socială a orașului, care să vină în sprijinul bătrânilor și al persoanelor victime ale violenței domestice. Unul din acestea a trecut deja de prima etapă de evaluare. Sperăm să primim vești bune și de aici.

Târgu Neamț, cu bune și cu rele

R: Care sunt, pe scurt, trei cele mai importante probleme din Târgu Neamț care necesită soluţionare de urgenţă?

Daniel Harpa: Cu riscul de a mă repeta, cred că voi enumera și din cele descrise anterior și mă refer aici la asfaltarea străzilor și realizarea celor zece parcări de reședință. O altă problemă cu care ne confruntăm și pe care o consider  extrem de importantă este salubrizarea orașului, de care eu nu sunt deloc mulțumit. Vom avea o discuție cu toți factorii implicați, în perioada imediat următoare, pentru a remedia situația.

R: Enumerați trei lucruri/domenii cu care Târgu Neamț se poate mândri.

Daniel Harpa: Promovarea turismului a înregistrat rezultate spectaculoase și premii internaționale,  care ne-au depășit până și nouă așteptările.

Faptul că am reușit achiziționarea pachetului majoritar de actiuni la Statiunea Oglinzi, dar și recuperarea Cinematografului Ozana prin instanță.

Și trei, poate și cel mai important, valoarea finanțărilor atrase în ultimii șase ani. Aici mă refer și la proiecte, dar și la creditul pe care am reușit să-l achităm.

„Fără echipă nu reușești să faci nimic.”

R: Sunteți un iubitor al sportului… Fotbaliștii spun așa: „Avem echipă, avem valoare“. Dumneavoastră aveți echipă, domnule primar?

Daniel Harpa: Fotbaliștii au mare dreptate în ceea ce spun pentru că fără echipă nu reușești să faci nimic. În tot ceea ce am realizat, am avut sprijinul necondiționat al domnului Ionel Arsene- președintele Consiliului Județean Neamț. Mă bucur să văd că, din ce în ce mai mulți cetățeni, realizează eforturile pe care acesta le-a făcut în dezvoltarea județului și a orașului Târgu Neamț.

Trebuie să vă spun că lucrez foarte bine cu domnul Vasile Apopei- viceprimarul orașului și cu doamna Geanina Fedeleș- administratorul public. Parte importantă a echipei mele sunt și domnii si doamnele din Consiliul Local, pentru care am tot respectul. S-au implicat și se implică în continuare în tot ceea ce înseamnă problemele orașului și ale târgu-nemțenilor. De asemenea, consider că echipa executivă pe care o avem în primărie și în instituțiile subordonate, a evoluat frumos și avem o colaborare din ce în ce mai bună. Aici vorbim de multe persoane și sigur că nu pot fi toți la nivelul așteptărilor cetățeanului, dar încerc să rezolv direct și punctual fiecare problemă în parte. Cred că există totuși o îmbunătățire vizibilă.

R: Sunteţi admirat, dar şi contestat. Funcţia dumneavoastră și evoluția mediului online, îndeosebi, permite oamenilor să fie critici. Ce le transmiteţi?

Daniel Harpa: Criticile sunt întotdeauna constructive atunci când sunt și fondate. Le iau în serios pentru că este clar că sunt probleme care trebuie rezolvate. Sunt foarte mulți oameni de bună credință care aleg să expună online aceste probleme. Tehnologia avansează și e normal să ne adaptăm la noile metode de comunicare. Există și câteva categorii pe care am ales să le ignor: conturile false, cei cu un limbaj nepotrivit, cei care este evident că sunt plătiți sau au un interes politic/ personal să facă asta.

„Mi-am impus să nu mă las luat de val”

R: Apropo de schimbări…. cum v-a schimbat pe dumneavoastră, personal, funcția de primar? #6YearsChallenge!

foto arhivă

Daniel Harpa: Din exterior se vede foarte frumos această functie, dar să știți că nu este una ușoară. În primul rând, te confrunți zilnic cu foarte multe probleme și la primărie cetățenii vin să se plângă de ceva, pentru că așa e și normal. E instituția care trebuie să rezolve aceste lucruri. Dar încărcătura negativă a acestor discuții erodează psihic și fizic pe oricine. Problemele mele de sănătate s-au înmulțit. Intrebarea era în ce fel m-am schimbat. Eu sper că din punct de vedere al caracterului să nu mă fi schimbat foarte mult, în sensul că mi-am impus tot timpul să nu mă las luat de val. Sunt mai conștient ca oricine că aceste funcții sunt trecătoare și că cel mai important lucru este ca, în timpul pe care îl ai la dispoziție, să lași cât mai multe lucruri bune în urmă.

R: E o întrebare pe buzele tuturor… veți candida pentru cel de-al treilea mandat? Timpul trece, momentul se apropie… (Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?)

Daniela Harpa: În principiu cred că da. Foarte importantă pentru mine în luarea acestei decizii, este opinia oamenilor. Dacă voi simți că cetățenii orașului doresc să ducem mai departe proiectele începute, cred că așa ar fi fair play. Dar pe de altă parte, nu sunt omul care să țină morțiș de o funcție.

R: Ce înseamnă Târgu Neamț pentru dumnevoastră?

Daniel Harpa: Târgu Neamț înseamnă acasă, înseamnă familie, prieteni și locuri dragi. Principala mea motivație în tot ceea ce fac este atașamentul pe care îl am pentru această zonă.

R: Un mesaj pentru cetățenii orașului la început de an?

primarul Daniel Harpa: Le doresc tuturor un an cât mai bun, cu sănătate, în primul rând, dar și cu realizarea planurilor pe care fiecare le are. Atât în plan personal, cât și profesional.

a consemnat Andreea Trăsnea

6 Comentarii
  1. Mircea spune

    Tigani. Caini vagabonzi. Treceri de pietoni nesemnalizte. Gropi peste tot. Gunoaie. Putini investitori. Turistii sunt intampinati de tigani la orice pas. Nimic, dar absolut nimic bun nu s-a realizat in 6-7 ani. De palavragit, oricine este bun.
    Faceti o comparatie intre Tg Neamt si Gura Humorului in anii 2012 si 2019. Ca ambele sunt orase cu pretentii turistice cam de aceeasi marime. Atat.

  2. HERMANN spune

    Domnule primar,
    Felicitări dvs. şi echipei cu care lucraţi! Oraşul arată bine faţă de cum arăta înainte de primul dumneavoastră mandat. Ştim cu ce găuri in bugetul primăriei l-aţi preluat şi spuneaţi atunci că veţi comanda un audit să vedem de ce s-a ajuns in situaţia aceea şi că vinovaţii vor răspunde. Dacă nu greşesc, a rămas ca-n gară….. Nimeni nu a fost tras la răspundere. De ce? Să înţelegem că totul a funcţionat corect, legal inainte şi gaura s-a format aşa, natural? Ne sună a „batistă pe ţambal ” sau mai rău, ne sună a „dat la pace”, ceea ce vă ştirbeşte din credibilitate. Realizările dvs. împreună cu echipa cu care lucraţi sunt notabile. Şi vă mulţumim pentru munca depusă. Dar din când în când ne reamintiţi că aţi reuşit să achitaţi mare parte din datoriile moştenite. Felicitări şi pentru asta! Dar rezultatul auditului ce spune? A fost totul bine inainte, s-au dat lucrările pe bune? A fost totul legal? Hai domn’ primar, spune-ne şi nouă (în una din şădinţîli consiliului local postatî pi IUTUB) cam ce concluzii s-au tras în urma auditului şi dacă poate fi acuzat cineva pentru ” moştenirea” pe care va lăsat-o! Aşa, să avem şi noi ce bârfi prin piaţă, nu de alta, Doamne fereşte!

    1. Alex spune

      Hermann …. pai fostu primar a trebuit sa dea bani inapoi iar consilierii PSD au votat ca in locul acelor bani primaria sa-i ia un teren si s-a sters datoria!!!

  3. Mihai spune

    Prioritatea principală ar fi fost atragerea investitorilor și crearea locurilor de muncă.!Târgul Neamț trăiește pe spinarea a trei fabrici,care mai au puțin și falimentează!! Dar cel mai important,pe banii celor care trudesc in străinătate.!! Toți se orientează după consum, au umplut orașul de supermarketuri.!! Au lăsat locuitorii fara autogara…Au transformat.o in market..orașul prinde un pic de vlaga in perioada iulie-august,evident când vin românii încărcați din străinătate.! In rest orașul e plin de bătrâni lunea la obor si in cursul săptămânii de copiii care merg la școală
    !!acesta este Tîrgu Neamț la ora actuală.!

  4. Spiridonescu spune

    Va propun ca in SPATIUL din spatele Fostului „Super” si cinematograf, sa fie înlăturate garajele care în proporție de 80% nu sunt utilizate si încurcă si accesul pompierilor în caz de urgență, si sa se amenajeze o parcare centrală pentru locuitorii zonei, si eventual străini plus un parc pentru copii. Asa cred ca va dispărea mizeriile de gunoaie si certurile intre locatari legate de parcări, multi dintre ei punând stăpânire si pe spațiile din fata garajelor. Felicitări pentru toate realizările, înțelegem situația găurilor datorate schimbării instalației de alimentare cu apă, lucru lăudabil si strict necesar pentru cetățenii orașului. Succes si la cat mai multe realizari!

  5. Leonard C spune

    Raportat la istoria orasului,dupa anii90 il comparam cu o comuna mai dezvoltata.Cel care este bine informat si de buna credinta observa multe investitii si realizari in infrastructura.Este adevarat ca toate aceste lucrari influenteaza si confortul cetatenilor, dar altfel nu cred ca este posibil.Felicitari si succes, toate aceste realizari vor dainul sper cat Cetatea Neamtului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate