La Agapia, Școala de Vară a Profesorilor de Istorie din România

0

În perioada 18- 23 iulie, Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț (APIN) organizează Școala de Vară a Profesorilor de Istorie din România, în colaborare cu Societatea de Ştiinţe Istorice din România (SŞIR) și Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Istorie şi Filosofie Cluj-Napoca.

Desfăşurată sub genericul „Modernitatea românească în secolele XIX – XXI. Proiecte de ţară – patrimoniu – istorie – educaţie”, Şcoala de Vară va fi găzduită de Liceul Teologic „Cuvioasa Parascheva” din Agapia și îşi propune să analizeze proiecţiile şi strategiile de dezvoltare ale românilor şi României în secolele XIX-XX, cum a fost construită o identitate naţională, care au fost obiectivele, modalităţile, mecanismele şi strategiile de integrare în Europa – iar, după 1989, şi în NATO şi în Uniunea Europeană – şi care ar trebui să fie direcţia de dezvoltare a României.

Participanţii (peste 50 de profesori din învăţământul preuniversitar, doctoranzi, cercetători din ţară) vor audia şi vor dezbate inclusiv aspecte privitoare la istoria recentă a Republicii Moldova, dificultăţile sale de integrare în Europa.

apin„Tematica generală, subiectele propuse de către lectorii invitaţi, atelierele şi dezbaterile Şcolii de vară, ce se va desfăşura la Agapia, între 18 şi 23 iulie 2016, oferă nu doar o perspectivă istorică a proiectelor de dezvoltare imaginate, dorite, puse în aplicare de către români şi (parţial) realizate de la 1848 în prezent, ci urmăresc şi sublinierea importanţei educaţiei şi a patrimoniului cultural în dezvoltarea României. De la această manifestare nu vor lipsi nici atelierele şi dezbaterile care se vor apleca asupra locului istoriei recente şi istoriei locale în manualele şcolare de istorie sau asupra problemelor cu care se confruntă astăzi disciplina Istorie în învăţământul preuniversitar, subiecte în strânsă legătură cu tematica acestei şcoli de vară”, spun organizatorii.

Şcoala de Vară a Profesorilor de Istorie din România este recunoscută ca activitate de perfecţionare pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, iar participanţii vor beneficia de 10 credite.

În cadrul proiectului „ISTORIE ŞI SPIRITUALITATE NEMŢEANĂ”, prin finanţarea asigurată de Consiliul Judeţean Neamţ (care acoperă cheltuielile de cazare, masă şi activităţile propriu-zise), se asigură formarea profesională a zece profesori din învăţământul preuniversitar din judeţul Neamţ.

De asemenea, în urma unui concurs, SŞIR a acordat două burse care constau în participarea gratuită la Şcoala de Vară (subvenţie de 500 de lei – acoperind cazarea, masa şi activităţile propriu-zise). Cele două burse sunt acordate în fiecare an unui profesor din învăţământul gimnazial şi respectiv unui profesor din învăţământul liceal.

Pentru buna desfășurare a activităților din cadrul Școlii de Vară a Profesorilor de Istorie din România, organizatorii au ca parteneri următoarele instituții: Consiliul Judeţean Neamţ Complexul Muzeal Neamţ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ și Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva”, Agapia.

Iată programul Școlii de Vară a Profesorilor de Istorie din România:

dum

martimiercuri

joivineri

ultima

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate