„La noi, e eroism”- Interviu cu dr. Mihaela Antohi, manager interimar al Spitalului din Târgu Neamț

6

Medic primar de medicină internă cu competențe în ecografie generală și specialist diabetologie, dr. Mihaela Antohi ocupă funcția de manager interimar al Spitalului Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț din ianuarie a.c., după demisia dr. Florin Apostoae. Cu peste 30 de ani de carieră medicală în spate, dr. Mihaela Antohi ocupă pentru a doară scaunul de director al unității spitalicești de la poalele Cetății Neamț.

„Nu s-au făcut progrese în ultimii cinci ani”

Reporter: Au trecut aproape patru luni de când sunteți manager interimar la Spitalul din Târgu Neamț. Care era situația instituției cânt ați preluat interimatul?

Manager dr. Antohi: Am considerat că nu s-au făcut progrese în ultimii cinci ani. Spitalul a staționat, din punctul meu de vedere. Nu era un plan managerial la spital. Am întocmit planul pe termen scurt, mediu și lung, până în 2020. Este și una dintre cerințe pentru acreditarea spitalului. Acesta e și obiectivul meu principal: să obținem acreditarea spitalului cu orice preț.

Reporter: Ce mai este de făcut pentru a obține acreditarea?

Manager dr. Antohi: Muncă. Multă muncă. E nevoie de dotări materiale, foarte multe și foarte din scurt. Fiind o unitate publică, trebuie să facem achizițiile după anumite reguli clare, care ne ocupă timp fizic. Nu avem bani foarte mulți, trebuie să găsim soluția cea mai fezabilă, fiindcă sunt multe lucruri de făcut.

Încerc să pun la punct condițiile igienico-sanitare și circuitele, exact după lege. De exemplu, acum trebuie să punem becuri la fiecare pat. Am căutat și eu, și Compartimentul de Achiziții o soluție economică, să le putem adapta la toate pavilioanele. Mână curentă nu are nicio secție. Ieri am chemat o firmă… costurile sunt fabuloase.

„În celălalt mandat (2005- 2009), nu am avut niciun sprijin”

Reporter: Costuri mari, bani puțini…

Manager dr. Antohi: Am primit 5 miliarde de la Consiliul Județean Neamț pentru reabilitarea termică. Vom monta centrale pentru fiecare pavilion- Chirurgie, Ambulator, Boli Infecțioase și, poate, L5. Acum suntem la stadiul de proiectare. Vrem ca din acești bani să reabilităm și secția de Boli Infecțioase, mai ales circuitele și instalațiile sanitare, care sunt foarte uzate. Sper să reușim și anveloparea clădirii. Am tot sprijinul domnului primar Harpa, la modul cel mai serios. În celălalt mandat al meu, nu am avut niciun fel de sprijin, am lucrat singură.

Avem în plan să reabilităm sala de nașteri și sala de operații- Chirurgie și Ginecologie septic, tot cu ajutorul Primăriei.

Cu forțele noastre, vor reabilita Bucătăria –igienizare și dotări (mașină de gătit, ustensile, mobilier, oale de transport) și Spălătoria- doar niște circuite, utilajele le avem. Peste tot e nevoie de reabilitări sau lucruri noi.

aparat ventilatie mecanica

Reporter: Trecând peste aspectul secțiilor, foarte importantă este aparatura. Pot visa pacienții la investigații medicale moderne la spitalul din Târgu Neamț?

Manager Dr. Antohi: Da. De aparatură medicală, în acest moment, nu ne putem plânge. Avem ecografe, aparate Roentgen, endoscop, analizoare, am îmbunătățit portofoliul de analize pe care le facem în spital, sistemul  Elisa… Stăm bine. Urmează să achiziționăm o trusă de chirurgie laparoscopică și să mai amplificăm laboratorul de Endoscopie, să luăm mai multe tuburi de inserție, să se poată face mai multe endoscopii pe zi. Momentan, se pot face doar două zilnic. Să luăm și pentru colonoscopie, pentru că sunt doi doctori.

„S-a folosit moral de numele spitalului”

Reporter: Aparatură medicală este. Sunt și doctori care să o folosească?

Manager dr. Antohi: Pacienții ar putea spera la și mai mult dacă am avea anestezist. E o problemă la nivel național. Suntem în tratative cu o familie de anesteziști din Moldova, dar  din nefericire, pentru că  Moldova nu este în Uniunea Europeană, ei trebuie să intre în sistemul nostru de rezidențiat și asta durează.

Tocmai am pierdut un proces cu anestezistul care ar fi trebuit să vină la Târgu Neamț. A fost nominalizat să se pregătească pentru spitalul nostru. S-a folosit moral de numele spitalului ca să intre în rezidențiat și acum… ne-a dat în judecată și a câștigat. Asta se întâmplă în întreaga țară. Noi rămânem cu paguba morală și cu speranța că va veni  cineva…

Reporter: De ce alți specialiști ducem lipsă?

Manager dr. Antohi: Avem nevoie și de un ortoped, un endocrinolog și urgentiști, ca să avem gardă de urgență. Sperăm să vină încă un cardiolog.

„La noi, e eroism”

Reporter: Cum ați „radiografia” în câteva cuvinte prestația corpului medical din Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț?

Manager dr. Antohi: Profesionalism și multă dăruire. Eforturi ca să suplinească lipsa celorlalți specialiști. Eforturi ca să compenseze volumul extraordinar de mare de pacienți.

Vă dau un exemplu: În 2004, când am înființat noi Cabinetul de Diabet în Târgu Neamț, erau 700 de fișe, adică 700 de pacienți în evidență. Acum, după 10 ani, avem 3500 de pacienți înregistrați, dintre care 1000 sunt cu insulină. Și în 2004, și în 2015, aceeași doi doctori deservesc acest cabinet, dar sunt cu 10 ani mai în vârstă: doctorița Silion și cu mine. Este limpede cam ce efort facem noi.

Reporter: Se merită?!

Manager dr. Antohi: Așa ne-am învățat. Așa am fost crescuți și educați. Acum tinerii noștri colegi nu mai vin să lucreze în sistem public. Pleacă în sistem privat sau în străinătate. Sunt mai bine plătiți, munca lor este respectată și cuantificată. La noi, e eroism.

„Colegii mei nu ar cere bani pentru a-și trata pacienții”

Reporter: Care este situația la CPU?

Manager dr. Antohi: La Spitalul din Piatra Neamț, sunt în jur de 15 linii de gardă. Dacă un bolnav ajunge acolo într-o noapte, poate fi văzut de toate aceste specialități. La noi… sunt trei oameni, care trebuie să se descurce, indiferent de urgență.

spital-targu-neamt-1-300x225Reporter: Ce părere aveți despre practica de a băga bani în buzunarul medicului pentru a primi îngrijiri medicale de calitate?

Manager dr. Antohi: Eu nu accept lucrul ăsta, nu e o practică normală. Unii pacienți forțează nota. De exemplu, familia unul bolnav grav are uneori impresia că pacientul nu se face bine fiindcă nu au dat bani pe sub mână. Ei, totuși… niște limite ale bolii, ale vieții, ale tratamentelor, trebuie să le acceptăm! Într-adevăr, pădure fără uscături nu există, dar sunt sigură că această practică nu mai e la Târgu Neamț, din câte știu eu. Colegii mei nu ar cere bani pentru a-și trata pacienții.

Trebuie lucrat la mentalități, trebuie făcută educație. Omul sărac și necăjit e mai păcătos decât cel cu educatie si cu un standard ridicat, vorba lui Tolstoi.

Noi avem de gând să punem niște monitoare cu materiale informative în sălile de așteptare, pentru a face ceva în privința educației pacienților.

Reporter: Sunt voluntarii, elevii școlilor sanitare postliceale un sprijin pentru cadrele medicale?

Manager dr. Antohi: Da. Noi îi selectăm, unii dintre ei au reale calități și chiar ne ajută. Voluntariatul este acum considerat experiență și va fi un atuu în plus pentru angajare. Noi scoatem posturi de debutanți, unul dintre criteriile de selectare ar putea fi acesta.

„Noi îi alintăm pe pacienți”

Reporter:  Oriunde ești internat, umblă vorba că mâncarea din spital este rea și sărăcăcioasă. Ce se întâmplă în bucătăria spitalului din Târgu Neamț?

Manager dr. Antohi: Surprinzător. Pacienții noștri spun: “mănânc de aici, că e bună mâncarea”. Chiar să-i întrebați! Mâncarea e bună. Noi am încercat să îmbunătățim și forma de prezentare. Alocația de hrană e rezonabilă, 12 lei/zi pentru pacient. Se fac și economii când e cantitate mai mare. Momentan lucrează doi bucătari și încă unul cu jumătate de normă, acum facem angajări pentru a ajunge la trei. Sunt și două asistente dieteticiene… Mâncarea e calitativă.

Reporter: Ce mesaj aveți pentru cei care respectă sau blamează Spitalul Orășenesc Sfântul Dimitrie Târgu Neamț?

Manager dr. Antohi: Noi încercăm să ne facem datoria cu maximă atenție și prețuire pentru fiecare pacient. Mesajul meu pentru ambele categorii este să se adreseze cu încredere, fiindcă nu-i vom neglija. Încercăm să ridicăm standardele, acreditarea chiar va crea condiții de a asista cuantificat fiecare pacient. Trebuie să aibă încredere, pentru că pacientul e în centrul atenției. Vrem să-l protejăm, să-l educăm, să-l facem sănătos și să-i prevenim viitoarele complicații.

Din ce reacții primesc de la pacienții care au mers și în alte spitale, toți preferă să fie îngriiți aici. Eu mai am un cuvânt cu colegii mei: Noi îi alintăm pe pacienți!

Andreea Trăsnea

6 Comentarii
  1. Ionut spune

    … articol care de alfel s-a dovedit util, asta insa doar prin prisma interlocutoarei, care este o PROFESIONISTA DESAVARSITA si un OM DE MARE CARACTER!!!

    Multumesc, am corectat, nu e nevoie de un limbaj acid. Interlocutorul nu raspunde la propriile întrebări, articolul nu se face de unul singur.

  2. cr spune

    Doamna doctor spune ca a primit 5 miliarde de la Consiliul Judetean…..IN CE CONT A PRIMIT SPITALUL ACESTI BANI??????CAND??? Mai exact ar trebui sa zica ca primaria va cheltui aceste sume pentru spital,…daca le va primi de la CJ sau guvern.CELE 5 miliarde se dau ,doar pentru plata investitiilor daca sunt DOCUMENTATE BETON.DEOCAMDATA numai vorbe !CJ-Neamt nu cred ca va finanta SIFOANE Psd-iste la Targu Neamt ca sa aiba DRON si acolitii domnului primar cu ce sa isi umple buzunarele. Laudabila intentia de a face ceva pentru spital,dar ar fi bine daca managerul nu ar crede tot ce spune Primaria .IN 2016 VIN LA RAND LA DNA SPITALELE CU INVESTITIILE DIN 2000 SI PANA in prezent .ATENTIE dl.HARPA , DL ARNAUTU….ETC….

  3. cr spune

    Pai daca nu s-au facut progrese in ultimii 5 ani ,ATUNCI CAND S-AU FACUT SECTIA BALNEOLOGIE,FARMACIA,.ACOPERISURI,DOTARI CU APARATE,PAVELE,IZOLAREA TERMICA LA CARDIOLOGIE,,,,….ETC…??Toate astea s-au facut in 2011,pe vremea lui Axinia si dupa 2012 pana in 2014 de MARETUL MANAGER APOSTOAE. Doamna manager in 4 luni nu a facut nimic CARE SA SE FINALIZEZE. A instaurat doar o DEBANDADA colosala !NU E DESTUL S A AI DORINTA SA FACI LUCRURI BUNE,TREBUIE SI PRICEPERE IN ACEST SENS!

  4. cr spune

    sunt de acord cu dr. antohe cand a spus ca pacientul este in centrul atentiei.DEPINDE DOAR PE MANA CUI MEDIC INTRA!!

  5. UN ASIGURAT spune

    O intrebare pentru dna. doctor ; S-A CONSULTAT CU SOTUL DUMNEAIEI ?

  6. OCTAV CROITORIU spune

    MINTIi DE INGHEATA APELE,. SUNTETI DE O LEHAMETE ORIBILA, fata de pacienti, si de respectul fata de ei.DOAR DUPA 1 TEST DE GLICEMIE, FARA NICI O ANALIZA DE SANGE, NIMIC, m-ati condamnat la insulina , fara sa va mai intereseze nimica, de 4 ani.LA USA D-VS, STA U ZILNIC, 10., 15 , SUFEZINZI, ORE IN SIR, FARA SA STIE DE 1 PROGRAM, DE 1 ORAR, PE 3 SCAUNE, numai buni de dus la morga, ca si asa putin, va pasa. NU VA E RUSINE SA MAI SPUNETI CA FACETI MEDICINA, SI CA MAI CONDUCETI SPRE RUINA SI SPITALU??????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate