Larisa Anușca, medaliată la Concursul Național de Latină

2

Larisa Anușca, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț, a obținut premiul al II-lea la Concursul Național de Limba Latină „CERTAMEN OVIDIANUM PONTICUM”. Tânăra a avut cel mai bun rezultat din județul Neamț.

larisa anusca„A fost o experiență de viață pe care nu am s-o uit niciodată. A fost o muncă asiduă, timp de două luni de zile am învățat doar pentru un subiect, din cele două pe care le-am avut. M-am chinuit mai mult cu tradusul versurilor din latină în română. Sunt surprinsă și bucuroasă de rezultatul obținut.

Totul a pornit dintr-o ambiție, nu din pasiune. Prima mea notă de 6… am luat-o în clasa a IX-a, la limba latină. M-am ambiționat, mi-am zis că n-o să mai las latina pe loc secund o perioadă. Și n-am mai lăsat-o… deloc! Pregătirea pentru olimpiadă m-a ajutat foarte mult. Am participat și în clasa a X-a la acest concurs național, atunci m-am întors cu un premiu special. Experiența de anul ăsta parcă le-a întrecut pe toate!”, mărturisește Larisa Anușca.

Un merit aparte în obținerea acestui rezultat îl are Mihaela Drăgănescu, profesoară de limba latină la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț.

Au concurat 27 de elevi de clasa a XI-a, iar Larisa a reușit să ia premiul al II-lea. Sunt foarte încântată că în ziua de astăzi, când valorile antichității sunt date uitării din cauza tumultului lumii în care trăim, mai există elevi care se apleacă spre studiul limbilor clasice,  cu toate că au cumva de pierdut: nu au posibilitatea să dea bacalaureatul la această disciplină, deși dau teză în cei patru ani de liceu și sunt nevoiți să învețe, măcar pentru teză. Ar trebui să se reintroducă pe lista acelor obiecte la alegere, astfel încât elevii de la profilul uman, de la filologie, să-și valorifice această muncă prin susținerea bacalaureatului la limba latină.

E un efort, iar singura lor mulțumire e bucuria reușitei la astfel de concursuri.  Să sperăm că vom avea și în viitor rezultate la fel de bune„, ne spune Mihaela Drăgănescu, prof. coordonator.

La Constanța, unde s-a desfășurat concursul, au făcut cinste județului și alți trei nemțeni: Hălăngescu Baiadera- Filareta (premiu special, clasa a IX-a), Mîrț Andreea (premiu special, clasa a IX-a) și Zaharia Ioana (diplomă de participare, clasa a X-a), toți fiind elevi ai Colegiului Național „Roman – Vodă” din Roman.

La cea de a XXI-a ediție a Concursului Național de Limba Latină „Certamen Ovidianum Ponticum” au participat în total 92 de liceeni din 23 de județe.

Andreea Trăsnea

2 Comentarii
  1. Elena spune

    Bravo Anusca( spusele doamnei profesoare la teza :)) )

  2. ovidiu spune

    D„ra reporter, daca va interesati mai cu atentie, o sa aflati ca tanara nu esti din Targu Neamt, ci din satul Lunca, comuna Vinatori-Neamt! Multumesc!!!
    ADMIN: Nu cred ca asta e important. A facut cinste Colegiului Național “Ștefan cel Mare” Târgu Neamț si profesorilor care au pregatit-o si pentru asta merita toate felicitarile noastre

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate