Orașul Tîrgu Neamț, membru ANSTR

0

Asociaţia Naţională a Staţiunilor Turistice din România ne invită să aderăm ca membru la această asociaţie. Apărută încă din anul 2002, având sediul la Herculane, scopul asociaţiei a fost ocrotirea şi promovarea turismului românesc. În prezent ANSTR numără 35 de membri – staţiuni turistice de interes naţional sau local, dintre care amintim: Amara, Băile Herculane, Băile Tuşnad, Băile Govora, Băile Olăneşti, Buziaş, Călimăneşti – Căciulata, Covasna, Câmpulung Moldovenesc, Geoagiu-Băi, Gura Humorului, Pucioasa, Sovata, vatra Dornei, Techirghiol, Băile Turda, Balvanyos, Bazna, Borsec, Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Praid, Snagov, Tăşnad, etc.

În data de 15 martie 2013, cu ocazia desfăşurării Târgului de Turism al României organizat la Romexpo, în vederea colaborării în interesul dezvoltării şi susţinerii sectorului de turism a fost încheiat un Protocol de colaborare între Ministerul Economiei – reprezentat prin dna. Maria Grapini, Ministru delegat pentru IMM-uri, mediu de Afaceri şi Turism, Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) – reprezentată prin dl. Nicu Rădulescu, preşedinte şi Asociaţia Naţională a Staţiunilor Turistice din România (ANSTR) – reprezentată prin dl. Victor Moraru, preşedinte. Valoarea contribuţiei anuale în cadrul Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România este de 3.000 de lei.

Asociaţia Naţională a Staţiunilor Turistice din România are şi câteva propuneri pentru anul 2013 în vederea susţinerii turismului românesc. Mai precis, alocarea de sume pentru fiecare localitate cu statut de staţiune turistică în vederea acoperirii cheltuielilor de funcţionare şi întreţinere pentru zona de staţiune (iluminat public, întreţinere spaţii verzi, cheltuieli de personal de întreţinere), dar şi finalizarea investiţiilor în infrastructura de turism, aflate în derulare şi finanţarea de la bugetul de stat a proiectelor noi, care nu au beneficiat încă de astfel de finanţări.

În plus, au în plan modificarea Legii nr. 85/2003 privind resursele minerale şi încasarea directă de către autorităţile publice locale a unui procent de 50% din redevenţa încasată de către ANRM, fapt ce ar face ca o parte din staţiunile turistice să nu mai solicite sume de la bugetul de stat. Sumele încasate astfel de către autorităţile publice să fie folosite cu destinaţie specială în infrastructura de turism.

De asemenea, solicită modificarea Legii Finanţelor Publice Locale nr. 273/2006 şi includerea în formula de calcul privind repartizarea bugetului către autorităţile publice locale şi a numărului de turişti care vin în staţiune, nu numai a populaţiei stabile, crearea la nivel naţional a unui fond de împrumut pentru administraţiile publice locale, , includerea în Codul Fiscal a unei prevederi care să permită scutirea agenţilor economici de la plata impozitului pentru investiţii în turism şi activităţi conexe mai mari de 1.500.000 de Euro şi includerea localităţilor care au statut de oraşe şi staţiuni turistice în programul de finanţare prin care se realizează baze sportive, întrucât în momentul de faţă bazele sportive se finanţează doar în localităţile cu statut de comună.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii Asociaţiei vor finanţarea programelor naţionale referitoare la bazine de înot, terenuri multifuncţionale, terenuri de fotbal, cu prioritate în staţiunile turistice, indiferent de statutul lor administrativ, dar şi continuarea atestării factorilor de cură ai staţiunilor turistice şi declararea acestora ca staţiuni balneare sau balneoclimaterice.

Marilena STURZU

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate