Peste 600 de nemțeni diagnosticați cu Alzheimer, boala care îi face să uite

0

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, care afectează funcționarea mentală. În judeţul Neamț, conform datelor statistice din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), la sfârșitul anului 2018 erau în evidența cabinetelor medicilor de familie 604 bolnavi cu acest diagnostic.

Dintre ei, 244 de nemțeni din mediul urban și 360 în mediul rural.

Numărul nemțenilor cu Alzheimer este, așadar, în creștere față de anul 2017 când la sfârșitul anului erau rămași în evidență 594 de bolnavi (249 în mediul urban și 345 în mediul rural).

Tot potrivit DSP Neamț, în primul semestru al anului 2019 erau în evidența cabinetelor medicilor de familie 604 bolnavi cu diagnosticul de boala Alzheimer (247 în mediul urban și 357 în mediul rural).

În România sunt 300.000 de bolnavi diagnosticați cu boala Alzheimer, mult peste media europeană. Lor li  se adaugă cei care sunt îngrijiți de familie și sunt nediagnosticați.

Alzheimer- ul este o boală care afectează creierul uman. Generează modificări distructive care determină pierderea memoriei recente,  inițial. Treptat, se șterg chiar și amintiri importante, iar capacitatea de a-ți cunoaște propria identitate se blochează. Boala nu poate fi oprită!.. Doar încetinită din evoluție.

Simptomele afecțiunii Alzheimer apar treptat si rareori sunt observate de la inceput. Pe măsură ce timpul trece, acestea se agravează. Atunci când afectiunea atinge un stadiu avansat, pacienții ajung să nu mai fie capabili să trăiască singuri și pot reprezenta un pericol atât pentru ei înșiși, cât si pentru viețile celor din jur.

Boala Alzheimer apare, în general, după împlinirea vârstei de 65 de ani. Există însă şi cazuri în care aceasta are debutul timpuriu, adică la 40-50 de ani. Cauzele apariției acestei boli sunt încă necunoscute…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate