Tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare

0

Suntem în Săptămâna Mare, în ultimele zile înainte de Învierea Domnului, care au menirea de a pregăti credincioșii pentru sfânta sărbătoare. Trebuie să ne pregătim atât cu trupul, cât și cu sufletul, pentru a simți în suflete lumina Învierii. În această săptămână, de duminică și până vineri, se săvârșește slujba Deniilor, rânduieli de o mare frumusețe, care evidențiază momentele dramatice legate de Patimile și Jertfa lui Hristos. 

De zilele din Săptămâna Mare se leagă numeroase tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație. Până astăzi, gospodarii credincioși au scos totul la aerisit au văruit casele, au curățat mobilierul și au muncit câmpurile.  De mâine, muncile în câmp nu mai sunt premise, așa că bărbații își vor ajuta nevestele la treburile casnice.

miercurea banilorÎn Miercurea Mare, bolnavii, suferinzii și nu numai se pot bucura de Taina Sfântului Maslu, care amintește de ungerea lui Iisus Hristos cu mir în locuința lui Simeon Leprosul din Betania. Considerată foarte ajutătoare în cazul celor aflați pe patul de moarte, taina folosește la însănătoșirea celor care mai au zile de la Dumnezeu.

Tot astăzi, este bine să te împaci cu oamenii cu care te-ai certat în ultima perioadă. Nu este recomandat să te enervezi, să te superi pe cei din jurul tău și să arunci vorbe murdare. Încearcă să fii mai înțelegător, fiindcă toți suntem oameni și greșim.

Dacă sănătatea și voința sunt de partea voastră, tineți post negru, pentru a fi feriți de boli și de păcate.Tot în Miercurea Mare, femeile nu cos și nu torc, ci spală ferestrele, astfel încât lumina să pătrundă în fiecare colțișor al casei în zilele de Paști.

În unele zone ale țării, încă mai există tradiția ca bărbații să arunce cenușa din sobă peste ogor, pentru ca roadele pământului să fie cât mai bogate în acest an.

Miercurea Mare ne apropie de Sfintele Pasti, fiecare credincios luând aminte în această zi la două exemple: cel al păcătoasei desfrânate, înstrăinată de Dumnezeu (dar care, aducând în această zi mir și ungându-L pe Iisus Hristos, devine mironosiță) și cel al trădării lui Iuda (ucenicul care, tot astăzi, L-a vândut pe Domnul pentru treizeci de arginți fariseilor și cărturarilor ce voiau să-L ucidă). Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit).

Redacția ZiarTârguNeamt.RO vă urează o zi cu liniște sufletească!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate