VINE MOȘ CRĂCIUN, PE STIL VECHI!

0

wallpaper_poze_brad_craciun_73667900-1Sâmbătă, 7 ianuarie, în timp ce ortodocșii de rit nou îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, la creștinii pe stil vechi se prăznuiește Nașterea Domnului. Și cum în ajunul sărbătorii, vine Moș Crăciun, în această seară cel mai îndrăgit moș ajunge și la copilașii cuminți care au fost botezați pe stil vechi.

Creștinii ortodocși de rit vechi împărtășesc dogmatic aceeași credință străbună, dar sărbătorile creștine sunt serbate cu un decalaj de 13 zile, cu excepția Paștelui și a celorlalte sărbători derivate din Învierea Domnului.

Istoria ortodocșilor pe stil vechi începe în 1924, când Biserica Ortodoxă Româna a introdus calendarul gregorian. O parte dintre creștinii ortodocși nu au acceptat actualizarea calendarului și s-au grupat în jurul ieromonarhului Glicherie Tănase de la Mănăstirea Neamț. Acesta a fost nevoit să părăsească mănăstirea și a devenit ulterior primul mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române de rit vechi.

Crăciunul este sărbătorit la data de 7 ianuarie și de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană şi calendariştii vechi greci care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.bis vechi

Biserica Ortodoxă pe stil vechi din România are peste un milion de adepți și în jur de 200 de biserici. În orașul Târgu Neamț există o singură biserică pe rit vechi, și anume Biserica „Sfânta Treime” de la gară (strada Independenței, nr 5A). Construirea lăcașului de cult a început în 1990 și a durat zece ani, preotul paroh Grigorie Onofrei fiind ajutat de enoriașii parohiei ortodoxe de rit vechi din Târgu Neamț. Acolo, sute de credincioși din oraș, dar și din comunele învecinate (care nu au în satul lor biserică pe stil vechi) se vor reuni mâine pentru a asculta slujba religioasă specifică Nașterii Domnului.

În vecinătatea orașului Târgu Neamț, există biserici sau mănăstiri pe stil vechi și în comunele Vânători (Mănăstirea Dobru), Răucești, Brusturi, Urecheni, Grumăzești (Mănăstirea Brădițel).

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate