Ziua Zimbrului, sărbătorită tradițional la Parcul Natural Vânători- Neamț

0

Prezentări interesante despre Ținutul Zimbrului, degustări de bucate tradiționale gătite de copii din zonă folosind slatină în loc de sare, un pui de zimbru norocos să aibă ca naș de botez un primar din judetul Neamț, surprize artistice cu tentă medievală. Recent, Administrația Parculului Natural Vânători – Neamț a sărbătorit Ziua Zimbrului, alături de colaboratori și de prietenii legendarului mamifer, marcând astfel și 17 ani de activitate.

Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai comunităților locale din microregiunea Ținutul Zimbrului (care cuprinde orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători Neamț și care se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț), Daniel Gavriloaia de la Asociația „Valea Ozanei”, reprezentanți ai Direcției Silvice Neamț și ai Jandarmeriei, asistații Fundației de Dezvoltare Locală „Speranța”, copii și cadre didactice.

IMG_2170JPGÎn prima parte a evenimentului, după cuvântul de bun venit rostit de către Maria Petrariu- primarul comunei Vânători și Sebastian Cătănoiu- directorul Administrației Parcului, au urmat diverse prezentări legate de Ținutul Zimbrului. Dintre gazde, Răzvan Deju a vorbit despre Biodiversitatea Parcului Natural Vânători Neamț, iar Sebastian Cătănoiu a realizat o prezentare interesantă despre „boldurile” întâlnite pe acoperișul caselor vechi din împrejurimi, iar mai apoi a prezentat locurile unde preferă zimbrul să locuiască, pădure sau pajiște. Din partea Asociației Ținutul Zimbrului, care implementează proiectul „Ecoturism în Ținutul Zimbrului”, Geanina Fedeleș a explicat ce importanță are societatea civilă în dezvoltarea acestei microregiuni, care este rolul ong-urilor în viața comunităților locale și a prezentat câteva pachete turistice/ experiențe pentru turiști pe care asociația își propune să le introducă pentru a atrage cât mai mulți oameni în Ținutul Zimbrului.

De Ziua Zimbrului, a fost botezat și mezinul familiei de la Parcul Natural Vânători Neamț. Acesta a primit numele Romașcan, nașul lui de botez fiind Laurențiu Leoreanu, primarul orașului Roman.

În tot acest timp, în curtea Centrului de Vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț, jupânițele din Ordinul Mușatinilor din Ținutul Rădăuți (Centrul Cultural „Petre Țuțea”) puneau stăpânire pe zidurile Cetății Neamț în miniatură, copii învățau să tragă cu arcul și admirau cufărul cu săbii, iar la câțiva pași depărtare în ceaune fierbeau diverse bucate tradiționale pregătite de copiii din Ținutul Zimbrului și fermecate mai apoi cu ajutorul linguroiului de lemn deținut de către Daniel Gavriloaia- președintele Asociației „Valea Ozanei”.IMG_2207JPG

Nu a durat mult până când în jurul Cetății în miniatură s-a creat un zid de… oameni. Adulți sau copii, primari sau pădurari, cu toții au admirat spectacolul de animație medievală pregătit de către tinerii actori de la Centrul Cultural „Petre Țuțea” din Rădăuți  (bazat pe poezia „Cetatea Neamțului” de George Coșbuc) și nu au dat înapoi nici când a început teatrul de păpuși „Sarea în bucate”, după Camil Petrescu.

Pentru copiii prezenți, Administrația Parcului și Centrul Cultural “Petre Țuțea” Rădăuți au organizat un concurs de tir cu arcul, în urma căruia fetița Ilinca Buda a fost desemnată “Cel mai bun străjer din Ținutul zimbrului”.

Manifestările prilejuite de Ziua Zimbrului au continuat cu cea de-a II-a ediție a concursului gastronomic ”Sarea în bucate”. Cele patru echipaje, formate din elevi și cadre didactice de la școlile din  Boboiești- Pipirig, Vânători- centru, Vânători – Drehuța și Magazia- Crăcăoani, s-au întrecut gătind preparate tradiționale precum saramură de piept de pui, ghiveci călugăresc, varză cu afumătură sau tocăniță de hribi cu smântână. Cu toții au avut la dispoziție un ingredient- cheie: slatina dintr-un izvor din zona Parcului Vânători, atestat ca fiind exploatarea de apă sărată cu cea mai mare continuitate din Europa- 8000 ani.

În fața juriului format din Adriana Petrariu- primarul comunei Vânători, Viorel Ursache- primarul comunei Bălțătești și secretarul comunei Crăcăoani, fiecare echipaj și-a prezentat produsul într-un mod original. Bucatele au fost degustate, după care juriul a deliberat:

IMG_2242JPG„Toate cele patru echipaje au fost la înălțime și au avut o modalitate proprie de a-și prezenta produsele, în funcție de zonă. Mi-a plăcut echipa din Crăcăoani pentru că s-a exprimat în limba moldovenească pură când au prezentat preparatul. În general fiecare s-a străduit, atât pentru pregătirea produsului, cât și pentru prezentarea lui. Felicitări celor patru echipaje și le premiem pe toate! Sperăm ca la următoarea ediție să înmulțim numărul echipajelor intrate în concurs, în ideea de a stimula copiii, de a învăța să fie buni gospodari și să preia tot ce este tradițional din fiecare localitate din Ținutul Zimbrului”, a spus președintele juriului, Maria Petrariu.

Evenimentul a fost finanţat prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinaţiilor de Ecoturism din România„, un program comun al Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat în cadrul proiectului „Ecoturism în Ţinutul Zimbrului” (GE2/14/2015), implementat de către Asociația Ținutul Zimbrului.

Toți participanții la eveniment au fost invitați să guste delicioasele bucate tradiționale, iar Ziua Zimbrului s-a încheiat pe un fundal de vis, cu oameni veseli care purtau piese vestimentare din portul popular specific zonei și stăteau de vorbă la mese din lemn, cu copii mândri că într-o bună și vor deveni gospodari renumiți, cu cântece populare și turiști străini încântați de ce-au văzut la Parcul Natural Vânători Neamț și cu zimbri în libertate în pădurile din apropiere.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate