Cele mai recente descoperiri arheologice, expuse temporar la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț

0

Activitatea arheologică desfășurată de Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț în ultimii ani este sintetizată într-o expoziție temporară organizată la instituția amintită și deschisă recent publicului larg, intitulată „MĂRTURII ARHEOLOGICE DESCOPERITE RECENT ÎN NORD-ESTUL JUDEȚULUI NEAMȚ”.

Diversele lucrări edilitare desfășurate pe teritoriul orașului Târgu Neamț, dar și cercetările sistematice organizate de Complexul Muzeal Județean Neamț în această zonă au permis identificarea mai multor situri arheologice, din care au fost recuperate vestigii arheologice deosebit de interesante.

Pot fi amintite mărturiile de locuire preistorică de la Răucești, unde a fost cercetată o așezare a culturii Cucuteni, sau investigațiile desfășurate în vechea vatră a orașului, pe Strada Cetății. În acest din urmă punct au fost cercetate o biserică, o parte dintr-un cimitir medieval, o clădire administrativă, dar și o locuință din perioada medievală.

Majoritatea artefactelor care au fost recuperate din aceste săpături și desigur, care au fost conservate și restaurate, pot fi admirate în expoziția de la muzeul târg nemțean.

Au fost etalate diverse unelte și obiecte din piatră, vase ale culturii Cucuteni (mileniile V-IV a. Chr.), statuete umane și animale, ceramică medievală, monede din secolele XV-XVIII, dar și variate artefacte din fier, tot din perioada medievală.

,,Deși în aparență poate fi considerată o expoziție pentru specialiști, ea ar trebui să prezinte interes pentru orice locuitor al zonei de nord-est a județului Neamț, pentru că, în fond, este vorba despre istoria acestor locuri.

E nevoie doar de interes pentru a o înțelege, nu e nimic complicat.

Trebuie să încercăm să vedem dincolo de un vas de lut și dincolo de o unealtă de piatră.

Toate aceste obiecte au fost realizate de oameni, în anumite perioade istorice, cu resurse pe care uneori le procurau de la distanțe mari, sau cu tehnologii care în aparență sunt primitive, dar asta nu înseamnă că sunt și foarte simple. În egală măsură și o monedă ne poate spune o grămadă de lucruri, mai ales că unele sunt străine de spațiul nostru. Dincolo de circulația monetară și de tranzacțiile comerciale, monedele erau depuse și în morminte, având rol simbolic, iar pentru noi sunt un foarte bun element de datare” a declarat dr. Vasile Diaconu, organizatorul expoziției.

Expoziția poate fi vizitată până la 1 martie a.c.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate