Comuna Timișești, teritoriu binecuvântat de peste 6 secole

0

Așezată în nord-estul județului Neamț, în imediata apropiere a confluenței râului (Ozana) cu Moldova și străbătută de drumul judetean 155B, comuna Timișești are o populație de aproximativ 3500 de locuitori. Satele care intră în componența comunei sunt Timișești, Dumbrava, Plăiesu, Preutești și Zvorănești.

Teritoriu binecuvântat, comuna Timişeşti a oferit oamenilor de pe aceste locuri condiţii prielnice de locuit încă de timpuriu. Prima atestare documentară a comunei Timișești este datată de un hrisov emis pe 7 ianuarie 1407, de către Cancelaria Mitropolitului Iosif al Moldovei, prin care se încredințează Mănăstirii Neamt stăpânirea a două sate de la Gura Neamtului. Satele nu au fost mentionate atunci, ci mai târziu, la 14 septembrie 1427, ca fiind Temisesti și Cristesti. De altfel, documentul respectiv arată că aceste sate au fost date ca metoc Mănăstirii Neamț de către răposatul domn Petru Voievod, adiă Petru Mușat.

Pe baza acestui document se poate extinde existența până în a doua jumătate a secolului al XIV-lea.

În timp, istoria s-a făcut si pe aceste meleaguri, evenimentele marcante din viața Moldovei, apoi ale României Mari fiind însemnate în file care fac trimitere și la Timișesti.

Demn de mentionat este faptul ca în volumul ‘Izvorul Alb’ al romanului ‘Fratii Jderi’, Mihail Sadoveanu scrie despre Simion Jder, comis de Timișești, ca fiind un priceput crescător de cai domnești, în timpul vestitului voievod Ștefan cel Mare.

Satul Dumbrava, cu denumirea sa de atunci, apare menționat într-un document emis de Cancelaria lui Ilies Vodă, fiul lui Alexandru cel Bun, din Suceava, la 30 noiembrie 1436, care încredințează Mănăstirii Neamț un ‘sat tătărăsc la gura Neamtului’. Un an mai târziu, un alt hrisov emis de cancelaria aceluiasi voievod amintește de o altă așezare, fiind vorba de satul Balosesti, situat în vatra satului Dumbrava de astăzi. O vreme, satul a purtat numele de Grași, după 1960 fiind numit Dumbrava.

Comuna Timișești face parte in  meleagurile pe care Dragoş Vodă a „descălecat“ spre a întemeia Moldova, este „ţara armăsarilor“ zugrăvită în scrierile lui Mihail Sadoveanu, este locul ce ne amintește de iubitul secret al Ancuţei din „Cealaltă Ancuţă“ a lui Sadoveanu, fiică tot a satului Timişeşti; Timișești este zona unde „sărmanul dezrădăcinat“, Nică a lui Ştefan Apetrei, în drum spre Iaşi, făcea primul popas, „la podul peste Moldova, la Timişeşti“. Așadar, administrația publică locală și locuitorii comunei au numeroase motive de mândrie locală și tot atâtea motive să continue dezvoltarea armonioasă a comunei lor natale.

sursă info: Primăria Timișești

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate