Cursul „Istorie locală, interpretarea zonei de sălbăticie şi ecoturism în Ţinutul Zimbrului”

0

Ținutul Zimbrului– microregiunea suprapusă peste Parcul Natural Vânători Neamț ((Târgu Neamț și comunele Agapia, Vânători Neamț, Bălțătești, Crăcăoani) este o zonă cu atracții diverse pentru orice turist. Cu toate acestea, important e ca locuitorii zonei să le cunoască mai bine decât oricine și să-și însușească acest brand- „Ținutul Zimbrului”-, astfel încât să fie privit ca un tot unitar și să-l prezinte ca atare.

Recent, mai mulţi târgunemţeni au participat la un curs de istorie locală, interpretare a zonei de sălbăticie şi ecoturism în Ţinutul Zimbrului.

Destinat celor care intră în contact cu turiștii, cursul a fost organizat de Asociația „Ținutul Zimbrului” și s-a întins pe o perioadă de trei zile.

„Scopul organizării acestui curs a fost o mai bună cunoaştere a istoricului local şi a spaţiului cu potențial ecoturistic. A avut o puternică componentă ecoturistică, pentru că am constatat că este un termen prea puţin cunoscut la noi în zonă. Considerăm că, în primul rând, localnicii ar trebui să îl cunoască, pentru a putea promova zona ca destinație ecoturistică”, ne-a precizat Geanina Fedeleș- președinte al Asociației „Ținutul Zimbrului”.

Cursul a fost susținut de către doi formatori din cadrul Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA, Bogdan Ionuţ Tomozii şi Victor Cătălin Toma.

Profesioniști în organizarea unor astfel de cursuri, formatorii au transmis participanților informații esențiale și i-au ajutat să înțeleagă mai bine câte oportunități de promovare oferă natura, sălbăticia regăsită în Ținutul Zimbrului, pe lângă obiectivele turistice deja consacrate (Cetatea Neamț, Casa Creangă din Humulești, mănăstirile etc).

„Noi am încercat să atragem lucrători în pensiuni și membri ai ong-urilor locale. Din partea ATOR am avut câțiva participanți, străjeri ai Cetăţii Neamțu’, pentru că în sezonul turistic 2018 vor organiza în fiecare weekend un schimb de gardă, deci vor intra în mod constant în contact cu turiştii”, ne-a precizat Geanina Fedeleș.

Cursul „Istorie locală, interpretarea zonei de sălbăticie şi ecoturism în Ţinutul Zimbrului” a fost organizat  în cadrul proiectului Ecoturism în Ţinutul Zimbrului, finanţat prin intermediul programului Green Entrepreneurship- Dezvoltarea Destinaţiilor de Ecoturism din România, un program comun al Romanian- American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.

Amintim aici că, în septembrie 2016, Ținutul Zimbrului a fost certificat de ANT drept „destinație de ecoturism” (click pentru detalii)- statut obținut până atunci doar de alte trei zone din România.

Un an mai târziu, Ținutul Zimbrului  devenea prima destinație din România inclusă în Top 100 Destinații Sustenabile din lume (click pentru detalii).

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate