S.O.S.!!! Domnilor de la CIU, când scăpați Târgul de câinii comunitari?

5


La Târgu Neamț, situația câinilor comunitari pare să fie scăpată de sub control. Asta, deși există un serviciu teoretic specializat în gestionarea acestei probleme, condus de Adrian Mironeasa, în cadrul Centrului de Întreținere Urbană (CIU) – societate aflată în subordinea Primăriei orașului.

Zeci de oameni se plâng în mod public, în mediul online, că siguranța lor și a copiilor este pusă în pericol de maidanezi. Cer autorităților publice locale să remedieze situația o dată pentru totdeauna. Iată câteva postări și comentarii de pe facebook, cu privire la acest subiect:

A.R.: Domn’primar înteleg că asfaltați și faceți orice pentru acest mic oraș, dar cu cei 10-15 câini din parcul mare al orașului cum facem? Acum 10 minute am asistat la două cazuri în care acești câini au alergat și speriat doi copii, iar dacă nu acționam probabil amândoi erau mușcati de aceste animale.

A.S.O.R.: Nu numai în parc. Au mai fost 2 cazuri de curând pe str.Cuza Vodă Întreb și eu ce fac cei care se ocupă de acești câini? căci bănuiesc că sunt plătiți nu?! Probabil se dorește să se întâmple ceva.

I.M.: (…) pe cine ar deranja pe la blocuri, prin parc niște căței dacă ar fi pașnici?! Ne deranjează unii violenți care sar la oameni copii etc. Cu ce mă încălzește că îl sterilizează dacă el mușcă în continuare? Toti sau cel puțin eu iubesc animalele, dar nu violența la câini (…)

L.B.: (…) Mie-mi plătește primăria reparația la mașină că am lovit un câine maidanez al orașului? 

E.D.: Oricât ar strânge primăria câinii de pe stradă, vin alții noi. Sunt aduși din alte orașe si lăsați aici (…)/ Târgu Neamt – Mă întorc acasă la ora 23, vreo 10 câini mari în fața blocului . Pentru prima dată am așteptat în mașină să plece. Când am coborât, unul se hârâia la mine. Imaginați-vă că se întorceau toți 10 la ăsta care hârâia.  Nu mi se pare normal să îmi fie frică să cobor din mașină sau să merg pe stradă! 
Rog primăria și cei care se ocupă de ecarisaj să ia măsuri urgente. Îmi pare rău, însă în seara asta am realizat că mi-e mai milă de mine decât de câini.

V.L.R.: Tot dimineața la 7.00, încă 4. E jale în parcare noaptea:

Mai grav e că, în loc să scadă, numărul câinilor fără stăpân este în continuă creștere, în fiecare haită organizată fiind și câte o cățea gestantă sau cu pui după ea. Ziua ies la plimbare pe străzile orașului și în parcuri. După lăsarea serii, se adună la casele lor, mai precis în spatele Sălii Polivalente de la Colegiul Național Ștefan cel Mare, în incinta fostei fabrici de mobilă (clădiri abandonate) de vizavi de Liceul Vasile Conta și în alte locații pe care noi nu le cunoaștem.

Hrană au, fie prin bunăvoința unor târgunemțeni cu milă, fie prin autoservire din tomberoanele din spatele blocurilor.

Problema a fost identificată de ani de zile. Variante cu privire la proveniența lor sunt destule, cea mai des auzită fiind faptul că sunt aduși cu dubele din alte localități și deportați în zone periferice ale orașului. Bineînțeles că toată vina cade pe primar, ca de obicei. A avut-o și Arnăutu, o are și Harpa, în ochii celor care au trecut măcar o dată printr-o situație neplăcută din cauza câinilor comunitari.

„Am avut o discuție cu reprezentantii Adunării Generale a Acționarilor si conducerea CIU. Le-am spus că nu sunt deloc mulțumit de modul în care se ocupă de câinii vagabonzi. Au motivat că nu mai sunt locuri la padoc, deși a fost extins recent cu alte 30 de locuri.

Dacă problemele nu se vor rezolva, mergem până la desființarea societații. Iar serviciul de ecarisaj are interzis să strângă câini din alte localități, trebuie să se ocupe de cei de pe raza orașului.

Nu înțeleg, desființăm CIU și toată lumea merge acasă! Au o lună la dispoziție să rezolve problemele!”, ne-a declarat primarul Daniel Harpa, astăzi, 8 iunie.

Am vorbit și cu Andrei Grădinaru, noul director al CIU, de la care am reușit să obținem doar promisiuni ca se vor lua măsuri. Am vorbit și cu Adrian Mironeasa, cel care conduce serviciul de ecarisaj, de la care am înțeles doar că nu e sigur ce face cu câinii prinși, că nu prea îi ieșeau la număr. Pare mai degrabă că încearcă să complice și mai mult problema, în mod voit. Motivul, nu-l cunoaștem.

Nu-i vrem eutanasiați, dar să-i luați de pe străzi! Dacă o haită de câini se îndreaptă spre mine, nu mă liniștește că sunt capsați la ureche. Au toți dinții în gură și pot mușca!

Noi îi rugăm pe cei de la CIU să își facă serviciul pentru care sunt plătiți și venim cu sugestia ca oamenii cărora le este milă de ei și le dau mâncare… să îi adopte.

Andreea Trăsnea

5 Comentarii
  1. Apucaloae spune

    Dacă capacitatea padocului este de 30 caini, si nu se vrea a fi eutanasiati, ce facem cu restul?

    1. Andreea Trăsnea spune

      60 de locuri. Initial au fost 30, apoi suplimentate cu alte 30.

  2. nicu spune

    ALO….TG NEAMT ARE VINATORI NUMAI PENTRU CAPRIOARE?
    HCL AL PRIMARIEI functiuneaza ireprosabil.
    ex. parale multe pentru apa gunoi impozite s.a.
    fiecare vinator pentru o caprioara aduce 10 capete de ciini vagabonzi.
    sau toti vinatorii au pile in consiliul local?

  3. nu are relevanta spune

    Eu as adresa o singura intrebare primariei/primarului: daca acest serviciu nu isi indeplineste atributiile din fisa postului (in fond, obiectul de activitate)(conform Constitutiei Romaniei statul vegheaza pentru siguranta cetateanului), de ce actualii sefi/directori/angajati mai sunt in functiile respective? De ce nu sunt trasi la raspundere (civil/penal, nu sunt in domeniu sa ma pronunt) si eliberati din functie?
    Alta intrebare se ridica apoi: primaria/primarul nu raspunde pentru investirea in functie a conducerii respectivului departament si veghearea asupra desfasurarii activitatii (rapoarte, monitorizare activitate, etc.)?

    1. Ba are relevanta! spune

      Pai cum sa-i dea afara, daca respectivii au platit (si cotizeaza in continuare) sa ajunga pe functii? Ce-ti inchipui, ca sunt pusi pe merite?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate