Târgu Neamț: Operațiunea „Instalația de apă”

2

O dată la ceva vreme, o „fântână arteziană” de dimensiuni reduse apare brusc, din asfalt, în fața Casei Culturii din Târgu Neamț.

Fenomenul este privit cu suspiciune, fotografiat, apoi postat pe facebook de către trecători. Următorul pas firesc pentru cei care află despre bizara apariție este aducerea unor injurii companiei județene Apaserv, furnizorul de apă potabilă, mai ales în cazul celor care astăzi au robinetele „secate”, urmate de alte gânduri de dulce o dată cu venirea facturii.

Etapa 1: explicații

Fântâna arteziană care apare cel puțin o dată pe an are însă o explicație cât de poate de logică, pe care încercăm să o dăm mai jos, pe înțelesul nostru, care nu suntem ingineri, și al cititorilor noștri:

sursa foto: facebook TGN Independent

Apaserv a anunțat utilizatorii că astăzi, 10 mai, va fi întreruptă alimentarea cu apă potabilă pe unele străzi din oraș. Apa s-a luat pentru a remedia o avarie apărută la conductele antice de sub Târg, în zona Policlinicii. Ca să sudeze conducta de apă și să repare avaria, lucrătorii companiei trebuie să golească țevile de apă. În fața Casei Culturii este poziționat hidrantul de golire pentru porțiunea de rețea afectată. Așadar, pe aici iese toată apa existentă pe conducta respectivă. După ce fântâna arteziană seacă, echipajele de intervenție ale Apaserv pot finaliza lucrările de remediere în fața Policlinicii, apoi furnizarea cu apă potabilă poate fi reluată, în parametrii de calitate. Potrivit anunțului inițial făcut de Apaserv,  locuitorii orașului de pe străzile afectate de această avarie ar trebui să aibă apă la robinete cel târziu după ora 17.00

Instalația de apă din Târg, de pe vremea lui Ceașcă

Amintim că toate conductele de apă din zona centrală a orașului au o vechime de aproximativ 40 de ani, infrastructura subterană fiind realizată pe timpul lui Nicolae Ceaușescu, o dată cu construirea blocurilor.

Proiectată și realizată la parametrii existenți în anii ’70, instalația de apă de pe raza orașului abia mai face față în prezent, având termenul de garanție expirat de aproape 10 ani. Cu precădere în zona blocurilor, suprasolicitarea conductelor prin noi racorduri sau extinderi a provocat numeroase avarii de-a lungul anilor, care se traduc prin disconfort pentru cetățeni și probleme pentru administrația publică locală și pentru Apaserv – societatea care administrează acum rețeaua de apă și care are obligația să o repare atunci când este cazul, nu si să o schimbe complet.

Etapa 2: Soluții –> Modernizări în subteran

Deși conductele sunt foarte uzate, iar garanția lor a expirat de aproximativ 10 ani, nimeni din administrația publică locală nu a mișcat un pai pentru a schimba situația înainte de a produce atât de mult disconfort locuitorilor orașului.

În august 2016, primarul Daniel Harpa a anunțat că s-a obținut finanțarea necesară:

Se schimbă tot ceea ce înseamnă instalația de alimentare cu apă: țevi vechi, neschimbate de 35-45 de ani. Investiția are o valoare de 2.771.624 lei. Finanțarea este obținută de pe timpul Guvernului Ponta, prin O.G. 28, dar procedura de licitație a durat mai mult decât ne așteptam”, ne declara atunci primarul Daniel Harpa.

Etapa 3: Fapte

De la vorbe până la fapte e un pas mare, pe care de obicei politicienii nostri nu îl fac. Ei bine, și în acest caz, edilul de Târgu Neamț pare a fi excepția care confirmă regula, fiindcă lucrările din cadrul Operațiunii „Instalația de apă” deja au început. Întreaga instalație de apă este în curs de reabilitare, sau mai bine zis înlocuire, iar când lucrările vor fi finalizate se va reduce considerabil numărul avariilor apărute în zona centrală, și nu numai:

„Se lucrează pe proiectul de anul trecut. Am schimbat instalația de apă pe zona Băile Oglinzi, Vulturi, 1 Decembrie. În cel mai scurt timp, începem intervenția pe zona centrală, în special pe bdv. Mihai Eminescu și pe bvd. Ștefan cel Mare, pentru că… se vede clar ce dezastru e! N-au fost schimbate de 40 de ani! E un impediment și pentru mine, ca primar, fiindcă îmi doresc enorm să intervin cu modernizări în acele zone, dar nu pot până nu schimb tot ce înseamnă instalație de apă. Trebuie să facem treaba în ordinea gospodărească!”, ne-a declarat astăzi (10 mai- n.r.) primarul Daniel Harpa.

Înlocuirea în totalitate a rețelei de alimentare cu apă a orașului Târgu Neamț- conducte ieșite din termenul de exploatare de un deceniu- este absolut necesară, ca finalitate a tuturor problemelor legate de furnizarea apei potabile la poalele Cetății Neamț, în paramentrii de calitate.

După finalizarea investiției, singura fântână arteziană care va avea nevoie de remedieri va fi… cea din parcul „Ion Creangă”.

Andreea Trăsnea

2 Comentarii
  1. anisoara spune

    este minunet daca se face ceea ce se spune dàr tewbuie sa se inlocuiasca si conductele de alimentare dintre blocuri ca sint de 43de ani in zona casei culturii.

  2. uncetatean spune

    Vreau doar sa spun ca apreciez modul cum a fost realizat acest articol. Logic si pe intelesul fiecaruia. Like !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate