„Zimbrii s-au întors acasă, în Munţii Carpaţi”

0

Istoricul Gradinei Zoologice ”Dragos Voda” din comuna Vanatori-Neamt este legat de anul 1968. Insa abia in anul urmator, au fost adusi primii trei zimbri de la rezervatia Hateg, din Hunedoara. Primele incercari mai serioase de reintroducere a speciei in libertate, au inceput odata cu infiintarea Administratiei Parcului Natural Vanatori-Neamt in anul 2000. De atunci, au fost inregistrate o serie de succese notabile, printre care importurile a 11 exemlare din Vestul Europei. Apoi, a fost realizat un centru de management a acestei specii in conditii de semilibertate, astfel putandu-se obtine primele exemplare tranchilizate, primele recoltari de sange si primele analize genetice. Din anul 2012, practic zimbrii s-au intors acasa, in Muntii Carpati. In momentul de fata, in libertate se afla doar 11 exemplare, dintre care 5 au fost eliberati chiar anul acesta in luna martie. Parcul Natural Vanatori-Neamt este singurul loc din tara in care zimbrul se gaseste in stare de captivitate, la gradina zoologica ”Dragos Voda”, unde pot fi vazute sase exemplare. In tarcul de aclimatizare din comuna Vanatori, pe o suprafata de 180 de hectare se gasesc un numar de 18 zimbri, iar cei 11 zimbri reintegrati in paduri, vietuiesc in zona salbatica, numita Chitele. Zimbrii care au fost pusi in libertate, au fiecare dintre ei cateun radiocolar in jurul gatului pentru a se monitoriza preferinta habitatelor, a refugiilor si pentru a se sti in orice moment locatia acestora.

„Dezideratul nostru este de a obtine intr-un interval de timp relativ scurt, un efectiv viabil in libertate, 20 – 25 de exemplare. In momentul de fata, se intentioneaza o noua punere in libertate, poate cel tarziu in primavara lui 2014. Acest proiect este unul pilot pentru tara noastra si este initiat de catre Administratia Parcului Natural Vanatori-Neamt. Avem mai multi parteneri din tara si din strainatate implicati in implementarea acestui proiect, o serie de Gradini Zoologice si ONG-uri din Vestul Europei. Noi suntem o subunitate a Regiei Nationale a Padurilor, Rom Silva si o parte din fonduri sunt prevazute de la bugetul anual, iar pe de alta parte ne autofinantam prin proiectele pe care le scriem si pe care le implementam in scopul protectiei biodiversitatii.” – ne-a relatat Razvan Deju, responsabil cu introducerea zimbrilor in libertate.

Special pentru turisti, anul acesta a fost creata o infrastructura unica pentru ariile protejate de la noi din tara. In punctul de vizitare a Parcului Natural Vanatori a fost construita o punte suspendata la nivelul coronamentului, de 150 de metri lungime si cu o inaltime maxima de 15 metri. De-a lungul puntii, din loc in loc sunt amplasate panouri informative cu speciile care pot fi intalnite la nivelul coronamentului padurii. Si de asemenea, explicatii despre morfologia, ecologia si biologia acestor specii si a habitatelor lor. Zimbrul este o specie salbatice, fiind cel mai mare mamifer ierbivor din Europa. Primul instinct al animalului este acela de a evita contactul cu omul, dar odata cu sosirea iernii, in afara sezonului de vegetatie sunt conditionati de resursele de hrana puse la dispozitie de catre ingrijitori si sunt nevoiti sa se apropie. Asadar, mai multe sanse de a vedea cat mai de aprope zimbrii sunt e timpul iernii, dar si in celelalte anotimpuri in dimineti foarte devreme, sau in serile tarzii, cand teoretic zgomotul este mai redus.

”Tarifele de vizitare sunt unele modice, am spune noi, 5 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii. Grupurile mai mari de 15 persoane benefiiaza de reducere. Turistii pot vizita puntea suspendata, sala muzeu dedicata zimbrului si speciile de fauna din cadrul gradinii Dragos Voda” , a mai completat Razvan Deju.

Viorela Gherasim

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate