Cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț (partea a V-a)

2

Titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE reprezintă cea mai înaltă distincție care poate fi acordată de către Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț. Din 1993 și până în prezent, oameni de valoare au fost răsplătiți cu acest titlu de către conducerea orașului. Se cuvine, așadar, să îi cunoaștem și noi pe cei care, prin activitatea lor, fac cinste urbei de sub Cetate.

Continuăm seria Cetățeni de Onoare ai orașului Târgu-Neamț cu următoarele personalități:

DOREL VIȘAN, actor

Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj. A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

Este unul din cei mai importanți actori de film din România și unul din puținii, care au ajuns la o solidă reputație europeană. În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia Păcală. După ce în anul 1985, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bălosu în filmul Moromeții, în anul 1995 Mircea Daneliuc i-a oferit rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul Senatorul melcilor.

De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii. Actorul Dorel Vișan a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Rolul cu cel mai important impact l-a avut cel din filmul „Un bulgăre de humă”, în regia lui Nicolae Mărginean, unde îl interpretează pe Ion Creangă. Marele scriitor din Humulești va rămâne veșnic în memoria afectivă și culturală a publicului românesc prin interpretarea magistrală a lui Dorel Vișan Ion Creangă din filmul „Un bulgăre de humă”, actorul fiind deseori confundat cu personajul.

I s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L nr.316/ 27.10.2017.


MARIA CUCOȘ, profesor

Profesoara Maria Cucoș, născută pe 30 octombrie 1940, în Tg. Neamț, reprezintă un model profesional și uman pentru generațiile de astăzi, fiind o personalitate puternică, cultă și empatică, atât prin dăruirea de la catedră, cât și prin spiritul profund al cititorului pasionat.

A absolvit Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Filologie, în 1964. Din septembrie 1966, regretata profesoară a predat Limba română timp de doi ani la Școala Profesională Mecanici Agricoli din Tg. Neamț (astăzi Colegiul Tehnic „Ion Creangă”), obținând în acestă perioadă definitivatul în învățământ.

Devine profesor titular al Liceului „Ștefan cel Mare” la 1 septembrie 1968, școală în care va activa până la data pensionării (1998), îndrumând generații de elevi cu care a obținut rezultate excepționale la examenele naționale și la concursurile de profil, olimpiade, simpozione, sesiuni de comunicări științifice. A avut preocupări privind inovarea metodicii predării Limbii și literaturii române.

Activitatea deosebită a profesoarei Maria Cucoș a fost centrată pe descoperirea tinerelor condeie în poezie și teatru, Domnia Sa conducând cenaclul „Noi” al liceului, fiind în același timp și membru fondator al Fundației Culturale „Ion Creangă”, calitate în care a promovat tinerii talentați și pasionați de lectură.

În semn de înaltă prețuire și apreciere a contribuției aduse la dezvoltarea învățământului târgnemțean, i s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L din 28.08.2019.


TEOFAN SAVU, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei

Născut la 19.10.1959 în comuna Corbi, jud. Argeș.

ÎPS TEOFAN SAVU, ales Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în martie 2008, manifestă o grijă deosebită față de orașul Târgu Neamț, întrucât această vatră voievodală este depozitara unei inestimabile valori spirituale.

Conform Statutului orașului Târgu Neamț și în semn de supremă cinstire față de persoanele care au adus servicii deosebite comunității sau numelui acestei localități, Consiliul Local i-a conferit titlul de “Cetățean de Onoare al orașului Târgu-Neamț”.


PIERRE DOSSO, președinte Asociația Echange Roumanie

Între localitățile Saint Just – Saint Rambert și Târgu Neamț s-au stabilit relații de colaborare începând cu anul 1990, care s-au concretizat în vizite reciproce ale delegațiilor oficiale, ale formațiilor cultural-artistice, schimburi de elevi, cu participarea acestora la activități comune. Protocolul de înfrățire între cele două orașe a fost semnat de ambele părți în anul 1999.

Cunoscând ținuturile Neamțului, încă din anii ’80, domnul Pierre Dosso a fondat, imediat după evenimentele din 1989, Asociația Echange Roumanie în orașul Saint Just- Saint Rambert, tocmai cu scopul de a extinde aria prieteniei dintre locuitorii celor doua orașe.

Prin această asociație s-au demarat tratativele înfrățirii dintre cele două orașe.

Activitățile inițiate și organizate de Dl.Pierre Dosso prin Asociația Echange Roumanie, al cărei Președinte a fost și este, au constat de-a lungul anilor în:

  • parteneriate școlare și schimburi de experiență pe activități muzicale și sportive ale școlilor din Franța cu Școala Nr. 2, Liceul Vasile Conta, Colegiul Național Ștefan cel Mare, Clubul Sportiv, Colegiul Tehnic Ion Creangă;
  • Schimburi de experiență între primăriile celor două orașe, la aniversarea a 10 si respectiv 20 de ani de înfrățire și participarea primarilor si consilierilor locali la Săptămâna României (2005) la St. Just- St. Rambert.
  • Spectacole, vizite tematice, derularea și implementarea de proiecte europene cu Colegiul Național ”Stefan cel Mare”, Colegiul tehnic ”Ion Creangă”, schimburi pe linie de învățământ.(2013,2015,2016)
  • Stagii de formare secretari și bibliotecari, la St. Just- St. Rambert.
  • Schimburi de experiență culturale, în colaborare cu Fundația Culturală Ion Creangă, prin concerte reunite cu Corala orașului din Franța la Tg. Neamț (1994) și cu Corala Bazil Anastasescu, a orașului nostru, la St. Just- St. Rambert (2016).
  • Vizite reciproce de elevi, părinți și cadre didactice(1991, 1995)
  • În anul 2010, Dl.Pierre Dosso si Asociația Echange Roumanie trimit ajutoare la Spitalul Tg. Neamt, ajutoare constand in aparatura, instrumentar, mijloace fixe si echipamente pentru Centrala termica si reteaua de apa si canalizare a spitalului, si chiar dotarea unor cabinete particulare.
  • În 2013, Asociația Echange Roumanie donează o sumă consistentă pentru persoanele cu handicap din cadrul CITO.
  • Acțiuni umanitare facilitând obținerea proteze sau medicamente pentru copii și tineri cu dizabilităti sau boli grave
  • Activități turistice pentru locuitorii francezi, pentru descoperirea orașului, a zonei Neamț si a bogăției sale spirituale și de vestigii istorice.
  • Domnul Pierre Dosso a creat și o legatură cu Aeroclubul din apropierea localității de reședință care a oferit agrement partenerilor români, care i-au vizitat.

A contribuit de-a lungul timpului la promovarea și crearea unei imagini pozitive în străinătate a orașului Târgu Neamț, a județului și a țării. I s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L nr.66/ 28.02.2017.


OLGA CAIA

Olga Caia s-a născut în comuna Pipirig, pe 13 august 1951. A urmat cursurile Liceului Teoretic ’Ștefan cel Mare” Tîrgu Neamț, iar după absolvire a lucrat în învățământ. A urmat Facultatea de Drept. A fost consilier județean în primul Consiliu Județean Neamț, din perioada 1992- 1996, unde s-a implicat în probleme sociale și de educație a copiilor. În perioada 2009-2012 – Consultant și manager în afaceri – inițiere de proiecte. Din anul 2012 până în prezent – Mediator autorizat la Birou de Mediator Olga Caia. În perioada 1998-2005 a fost Director la Editura ’’Creanga de Aur”.

Din 1997 este președinte fondator al Fundației “Sf Teodora” de la Sihla, prin care a desfășurat mai multe proiecte culturale.

Din 1990 a adus din Basarabia în tabără la Târgu Neamț, în vacanța de vară, câteva mii de copii olimpici, în special, cu ajutorul Dnei Claudiei Balaban – Director General al Bibliotecii pentru Copii și Tineret “Ion Creangă” din Chișinău. A realizat Festivalul “Zilele Creangă”, Festivalul Corurilor de copii și tineret, Șezători Tradiționale, Pelerinaje.

De 20 de ani, prin Corul “Angeli”, care duminică de duminică cântă la Biserica “Sf. Haralambie”, au trecut peste 400 de copii, cărora le-a oferit lecții de muzică, pictură, cu expoziții la Palatul Parlamentului, la Palatul Culturii Iași, la Mitropolie. Are peste 10 cărți tipărite și 6 sunt sub genericul “COPILĂRIA COPILULUI CREȘTIN”. Sub binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a publicat următoarele cărți: Copilăria Sf. Teodora de la Sihla, Copilăria Sf Parascheva de la Iasi, Copilăria Patriarhului Teoctist, Copilăria Părintelui Ilie Cleopa, Copilăria Părintelui Paisie Olaru și Copilăria Sf. Paisie Velicikovski/

Alte cărți tipărite: Izvor de Dor, Grigore Vieru – Pelerin pe Drumuri Nemțene și Spiridon Vangheli – Pelerin pe Drumuri Nemțene. Pentru aceste cărți,Olga Caia a primit cel mai mare Premiu al Salonului Internațional de carte Chișinău, Premiul ”ION CREANGĂ”. I s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L nr. 206/27.06.2017.


MARCEL CIUBOTARU, ziarist

S-a născut la data de 3 aprilie 1938 în Târgu-Neamț și a făcut parte din prima promoție (1952/1953) a Școlii medii de 10 ani — actualul Colegiu Național „Ștefan cel Mare”. A urmat cursurile facultății de Filozofie Generală din cadrul Universității București – specializarea „Teoria și practica presei”. După absolvire a fost profesor de științe sociale la școlile din Tîrgu-Neamț și la Liceul „Spiru Haret” din Tulcea.

În anul 1968 și-a început activitatea în presa scrisă la ziarul „Ceahlăul” din Piatra-Neamț, apoi la ziarul „Delta” din Tulcea, „Satul Socialist” și „România liberă” la București. Din 1972 și până în 1990 a lucrat ca și reporter-corespondent la Redacția de actualități Politice Interne și Externe a Radioteleviziunii Române. În perioada 1990-1999 a fost încadrat în aceeași funcție la Televiziunea Română. După pensionare a colaborat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, al cărei membru este începând cu anul 1980 și cu alte instituții de presă, promovând imaginea orașului și a zonei în articole și pe diverse canale media.

I s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L din 28.08.2019.


Trăim într-o lume și într-un timp în care avem nevoie acută de modele, de repere și în general de oameni pe care să-i identificăm ca pe niște veritabili piloni de educație morală și creștină.

De aceea, consider că este imperios necesar ca fiecare comunitate să onoreze personalitățile care pot privi în urmă cu bucurie și împlinire.

Transmit întreaga mea considera­ție și gratitudinea față de dumneavoastră, personalitățile care ați înțeles că viața urbei înseamnă și o parte din viața noastră, a fiecăruia dintre cei care putem forma o echipă demnă de tot respectul și admirația semenilor noștri!„, declară Vasilică Daniel Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.

CITEȘTE ȘI:

Cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț (partea a IV-a)

Cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț (partea a III-a)

Cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț (partea a II-a)

Cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț (partea I)

2 Comentarii
  1. Lecu spune

    of….

  2. Olga Caia spune

    Este o dulce povară, care ne responsabilizează mai mult…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate